Coolturna špica – Pozdrav ljetu, pravo glazbeno osvježenje u vrućim ljetnim danima

Tekst: Blaženka Krajina

U ovom ljetnom izdanju Coolturne špice organizatori HKD Napredak, Napretkov kulturni centar i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH… počastili su ove subote građane i goste grada Zagreba malo drugačijim i posebnim programom. Kombinacijom iskustva i mladosti pružili su pravo glazbeno osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima.

Zagrebački salonski kvartet

Dobrodošlicu svim prisutnima u ime organizatora poželio je Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja BIH.. i rekao kako su se ovog puta potrudili da posjetiteljima ove ljetne Coolturne špice ponude poseban i malo drugačiji glazbeni program od dosadašnjih.

Ismet Efendić, predsjednik udruge Ja BiH

U ovo prekrasno subotnje zagrebačko popodne, rekao je, kada obično svi izlazimo da se podružimo i nađemo sa prijateljima, pripremili smo ovaj program, kako bi unatoč svim nedaćama koje nas u zadnje vrijeme pogađaju, pružili svima nama malo oduška i pridonijeli širenju dobrog raspoloženja, veselja i radosti. U želji da kulturna i glazbena događanja i dalje ostanu dio svakodnevnog života, Ismet je prisutne pozvao i upoznao sa prednostima cijepljenja protiv corona virusa.

Goran Štrbac, HKD Napredak – Napretkov kulturni centar

U ime HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, pozdrave je uputio Goran Štrbac najavivši nastup Zagrebačkog salonskog kvarteta. Dodao je kako je ovo svojevrsni nastavak dugogodišnje suradnjom sa violinisticom kvarteta, Larom Silvestri Valdevit, koja je bila i Napretkova stipendistica. Istaknuo je da se Zagrebački salonski kvartet osim promocijom dobre glazbe bavi i edukativnim programima za mlade. Upravo je, kazao je Štrbac, promocija dobre glazbe i rad sa mladima kao i stvaranje platforme gdje se mladi i talentirani umjetnici mogu predstaviti publici, jedan od ciljeva projekta Coolturne špice. Potvrda tomu je i nastup mladog zagrebačkog banda Ad Hoc u drugom dijelu današnje špice.

U prvom dijelu Coolturne špice nastupio je Zagrebački salonski kvartet kojemu je želja da ujedine klasičnu glazbu, evergreene, popularnu i tradicionalnu glazbu te ih prezentiraju široj publici u novim, vlastitim aranžmanima i podjednako približe starijoj i mlađoj populaciji.

Zagrebački salonski kvartet – Martina Drakulić, Lara Silvestri Valdevit, Petar Haluza i Lovro Kovačević

Za ovo ljetno ležerno izdanje nisu nam se predstavili klasičnim programom nego su svirali poznate skladbe i kompozicije, koje su svi mogli prepoznati. Poslušati evergreene i filmsku glazbu u virtuoznom muziciranu ovog vrsnog gudačkog kvarteta, usuđujemo se reći, bila je privilegija i čisti glazbeni užitak.

Zagrebački salonski kvartet je nastao iz želje za zajedničkim muziciranjem u krugu prijatelja po starim običajima zagrebačkih salona s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Jezgru kvarteta čine Lovro Kovačević, violončelist, i Martina Drakulić, violinistica, brat i sestra odrasli uz glazbu u obiteljskom domu na Pantovčaku, te violinistica Lara Silvestri Valdevit i violist Petar Haluza.

U drugom dijelu programa nastupio je mladi i poletni zagrebački band Ad Hoc koji je svoje unikatno ime dobio upravo zbog svog brzog i spontanog nastanka.

Ad Hoc – Filip Tomić, klavijature, Valeria Zanuso, vokal, Maša Ciglenečki, bubnjevi, Margareta Ivoš, vokal, Luka Sarajlija, gitara, Ana Ciglenečki, bass

Svojim energičnim nastupom, mladenačkim žarom i glazbenim umijećem užarili su i podigli atmosferu, te rasplesali publiku. Predstavili su se kratkim ali odličnim repertoarom u kojem prevladavaju rock i blues klasici. Tako su Margareta Ivoš, vokal, Valeria Zanuso, vokal, Luka Sarajlija, gitara, Filip Tomić, klavijature, Ana Ciglenečki, bass i Maša Ciglenečki, bubnjevi , svojim nastupom naglasili da je pred njima sjajna glazbena karijera. Prema reakciji publike, izvedene rock i blues obrade odlično su zvučale i možemo kazati neka samo nastave tim putem.

Koliko je publika uživala pokazuje i to da su za oba nastupa pljeskom i ovacijama tražili bis, na što su naši vrsni glazbenici odgovorili izvođenjem po još jedne glazbene numere. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je među publikom bio veliki broj mladih.

Slavka Pavić, Goran Štrbac i Ismet Efenić

U prekrasnim zvucima gudačkog kvarteta, te mladalačkim i raspjevanim izvedbama bluesa i rocka uživali su i mnogi poznati Zagrepčani i Zagrepčanke. Između ostalih, Slavka Pavić, poznata fotografkinja, ikona zagrebačke fotografije, Mladenka Majerić, direktorica strategy companije, komunikologinja, Danijel Benko, glazbenik, član Kensington Lima grupe, Ružica Gelo Ciglenečki i Boris Ciglenečki, osnivači glazbene škole Bonar, Maja Jurić Ivoš, ravnateljica CZK August Cesarec, Carmen Majetić Pavić i mnogi drugi.

Ovim putem zahvaljujemo svim prijateljima i svima onima koji, na bilo koji način podržavaju i pomažu u organiziranju Coolturne špice, te svima želimo da se odmore i napune baterija za nove izazove koji nas čekaju na jesen, kada se ponovno vidimo na Coolturnoj špici.

Do ponovnog druženja ostajte nam zdravo i veselo!