Prije i poslije Camina – Put spoznaje

Pozivamo vas na razgovor menadžera i medijskog stručnjaka Borisa Trupčevića te arhitekta i dizajnera Damira Barešića, no prije svega dvaju putnika. Obojica su prešla Put Svetog Jakova, popularni Camino – hodočašće koje mnogim pješačkim rutama vodi u španjolski grad Santiago de Compostela.

Prije i poslije Camina – Put spoznaje

Srijeda, 8. svibnja 2024.

18:00 h

Bogovićeva 1, Napretkov kulturni centar u Zagrebu

Borisa i Damira ćemo ugostiti u neobično vrijeme – netom prije ponovnog odlaska na Camino. Naime, Damir je put propješačio u 7 navrata i opet kreće 15. svibnja 2024. Autor je nekoliko izložbi fotografija inspiriranih putem. Boris je na Caminu bio jednom, nakon uspješne medijske i korporativne karijere. Na temelju iskustva je napisao knjigu ‘1000 kilometara povratka sebi’ te opet putuje 17. svibnja 2024.

Osim vremena polaska, sasvim slučajno se podudara i ruta kojom će obojica prolaziti u narednom putovanju, a to je najstarija ruta Camino Primitivo.

Usporedit ćemo Borisove i Damirove povode odlaska i poimanje puta, koji se u mnogočemu preklapaju no katkad pružaju dvije različite perspektive.

Govorit će nam o svojim mislima prije odlaska na Camino, spoznajama koje su usvojili nakon puta i razlozima zašto mu se vraćaju.

Publika će na kraju razgovora imati priliku postaviti pitanja te čuti praktične savjete, vrijedne introspekcije i zanimljive anegdote s puta.

Zainteresirani će na kraju događaja moći nabaviti primjerak Borisove knjige ‘1000 kilometara povratka sebi’ (2023.) po promotivnoj cijeni. Plaćanje će biti moguće samo karticom putem POS uređaja.

Boris Trupčević

Rođen je 1976. godine u Zagrebu. Dugogodišnji glavni urednik i predsjednik uprave 24sata koji je zatim bio i direktor Styria Media Group za Hrvatsku. U svojoj uspješnoj medijskoj karijeri je bio i predsjednik uprave Večernjeg lista, glavni urednik magazina Story te novinar i urednik u Jutarnjem listu. Osnivač je nagrade Ponos Hrvatske. Nakon izlaska iz medijske industrije je zaplovio menadžerskim vodama kao direktor švedske kozmetičke tvrtke FOREO. Danas djeluje kao konzultant i strateški savjetnik.

Damir Barešić

Rođen je 1952. godine u Ogulinu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Član je Udruženja hrvatskih arhitekata (od 1982.) te Hrvatskog dizajnerskog društva (od 1988.). Kao zaposlenik Odjela za dizajn Končarevog Elektrotehničkog instituta (1985.-1990.), angažiran je na poslovima dizajna industrijskih proizvoda te grafičkog dizajna. Nakon odlaska iz Končara osniva samostalni arhitektonski studio te djeluje kao ovlašteni arhitekt. Član je Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Camino

Camino de Santiago ili Put Svetog Jakova je hodočašće bogate povijesti koje privlači putnike diljem svijeta još od 9. stoljeća. Cilj je uvijek grad Santiago de Compostela, a startne točke se razlikuju ovisno o ruti.

  • Francuska ruta (Camino Francés, 780 km) je najduža i najpopularnija ruta te počinje u Saint-Jean-Pied-de-Portu u Francuskoj i proteže se sjevernom Španjolskom.
  • Primitivo ruta (Camino Primitivo, 320 km) je najstarija ruta koja kreće iz Ovieda u Španjolskoj. Iako kraći od francuske rute, Primitivo prolazi zahtjevnijim terenom Kantabrijskog gorja te je stoga manje posjećen.
  • Ruta sjevera (Camino del Norte, 825 km) kreće iz San Sebastiána te pruža poglede na Biskajski zaljev Atlantskog oceana.
  • Portugalska ruta (Camino Portugués, 610 km / 240 km) kreće iz Lisabona ili Porta te prolazi ravnijim terenom uz naseljenija mjesta.

Veselimo se Vašem dolasku i želimo Buen Camino!