Održan koncert „Dodirnite nas glazbom – bez Vas mi nismo“

U subotu, 27. travnja 2024. godine  u dvorani HKD Napredak Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je koncert pod nazivomDodirnite nas glazbom – bez Vas mi nismou organizaciji HKD Napredak, a u produkciji „Hrvatskog zavjeta Neda Katarina Josipa Prosoli – Dom glazbe“  s izvršnim producentom Alojzijem Prosolijem.

Koncert su izveli naši poznati umjetnici Giorgio Surian profesor mentor i Leon Košavić njegov nekadašnji student, a danas renomirani pjevač te pijanistica i njihova dugogodišnja suradnica Lana Bradić.

Program koncerta je sastavljen od srca njima najdražih pjesama i arija, kao što su: Shubertova Ständchen, Papandopulova Grana od bora,  Rossinijev Seviljski brijač – La calunnia i druge poznate skladbe svjetskih opernih majstora.

Povod ovom prekrasnom koncertu je uređenje glasovira R. Gora & Kallmann (Berlin) koji je bio donacija obitelji Ivana Maričića i obitelji Špoljarić Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Na početku koncerta sve prisutne je pozdravio Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra i zahvalio na ovoj prekrasnoj donaciji i suradnji. Hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, čija je obitelj jedna od donatora, rekao je kako već dugo surađuje s HKD Napredak, te kako mu je iznimna čast što je glasovir „nastavlja živjeti“ u sigurnim rukama HKD Napretka.

Restaurator i graditelj glazbala Antun Maloseja ovom prigodom je rekao: „Kako je riječ o vrijednom i lijepom instrumentu, bilo mi je osobito zadovoljstvo posvetiti se uređenju u smislu funkcionalnosti i uređenja vanjštine. Glasovir sam osposobio u potpunosti, funkcionalan je i može udovoljiti muziciranju i održavanju koncerata.“

Na kraju programa svojim govorom prisutnima se obratila Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka, redovna profesorica u miru rekavši da joj je posebna čast što je upoznala još jedno mjesto u Zagrebu gdje se u današnje vrijeme može uživati u kvalitetnoj glazbi i kulturnim programima koji se tu priređuju.

GIORGIO SURIAN, bas bariton – svoju je glazbenu naobrazbu nakon rodne Rijeke stekao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani te na konzervatorijima u Trstu i Padovi, a usavršavao se u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala. Tijekom svoje bogate karijere, zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je više od 160 različitih basovskih i bas-baritonskih uloga, koje pjeva na različitim jezicima. Uz hrvatski, pjeva i na talijanskom, francuskom, njemačkom, portugalskom, ruskom, češkom, latinskom i engleskom jeziku. Uz uspješnu hrvatsku karijeru, ostvario je i međunarodnu i to na najvećim pozornicama svijeta: milanska Scala, Metropolitan, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, El Liceu u Barceloni, Boljšoj teatar u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu i drugim.

LEON KOŠAVIĆ, bariton – diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana. Školovanje nastavlja na „The Queen Elisabeth Music Chapel“ u Belgiji, pod vodstvom maestra Josea van Dama. Nakon što je osvojio pozornice u Hrvatskoj, osvaja i pozornice opernih kuća u gradovima u Strasbourgu, Theater an der Wien, Teatro Regio Torino, Palermo, Heksinki, Montreal, Royal Opera House u Londonu i druge.

LANA BRADIĆ, glasovir – je rođena u Zagrebu 1975. godine i sa šest godina je započela svoje glazbeno školovanje u Glazbenoj školi I. Zajca, zatim nastavila u Glazbenoj školi Blagoja Berse te upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, odjel klavir u klasi prof. Stjepana Radića. 1997. godine upisuje se na Hochschule fur Darstellende Kunst u Grazu kod prof. Gerharda Zellera. Surađuje s raznim opernim pjevačima, kao što su Giorgio Surian, Martina Zadro, Lana Kos i drugi, te sudjeluje na festivalima u Hrvatskoj i diljem Europe u suradnji sa zborom Zvjezdice, Zagrebačkim solistima, Hrvatskom komornom filharmonijom i drugima.