Ususret Caminu nakon Camina

U srijedu 8. svibnja 2024. godine je u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan razgovor “Prije i poslije Camina – Put spoznaje” o legendarnoj pješačkoj ruti Camino de Santiago između medijskog stručnjaka i menadžera Borisa Trupčevića te arhitekta i dizajnera Damira Barešića, uz moderiranje članice NKC Napredak Mihaele Lekić.

Boris Trupčević je u svojoj bogatoj medijskoj karijeri bio dugogodišnji glavni urednik i predsjednik uprave 24sata, direktor Styria Media Group za cijelu Hrvatsku, predsjednik uprave Večernjeg lista, novinar i urednik u Jutarnjem listu te glavni urednik magazina Story. Nakon izlaska iz medijske industrije je zaplovio menadžerskim vodama, a danas djeluje kao konzultant.

Damir Barešić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, član je Udruženja hrvatskih arhitekata (od 1982.) te Hrvatskog dizajnerskog društva (od 1988.). Radio je u Odjelu za dizajn Končarevog Elektrotehničkog instituta (1985.-1990.) te kasnije vodio samostalni arhitektonski studio.

Obojica su inspirirani Caminom producirali zapažene publicističke i umjetničke projekte. Trupčević je 2023. objavio knjigu “1000 kilometara povratka sebi”, a Barešić je autor 11 samostalnih i 10 skupnih izložbi fotografija s Camina, koje uobičava nazivati ‘Svjetlopisima iz Camina’.

Trupčeviću je ovo posljednji zagrebački nastup prije drugog Camina i povlačenja na dovršavanje druge knjige posvećene samo poukama puta za lidere i menadžere. Ovaj je zagrebački nastup bio poseban i jer su oba panelista već bili na Caminu (Trupčević  jednom, a Barešić sedam puta), a sljedeći tjedan idu opet i to istom rutom Camino Primitivo. Do sada su skupno gledajući prešli 5000 kilometara pješke – zračnu udaljenost od Zagreba do kopna Sjeverne Amerike – na temelju čega su s publikom podijelili povode i spoznaje s puta.

Događaj je okupio veliki broj zainteresiranih za ovakav vid hodočašća, a na kraju izlaganja se publici obratio Tomislav Birtić, izdavač i urednik knjige “1000 kilometara povratka sebi”, i sam hodočasnik  koji je imao ključnu  ulogu u poticaju Trupčevića na put i pisanje knjige. Dio prihoda od prodaje knjige je namijenjen u humanitarne svrhe.

Barešić opet kreće na put 15. svibnja, a Trupčević 17. svibnja zbog čega su im okupljeni zaželjeli sretan put (špa. buen camino) nakon mnoštva postavljenih pitanja praktične i duhovne prirode.