Upoznavanje prirodnih i kulturnih bisera karlovačkog kraja

Ispred Frankopanske utvrde u Novigradu na Dobri

Umorni od „novog normalnog“, željni izleta i druženja kao nekada, članovi PD Napredak – Stjepan Planić s oduševljenjem su krenuli na izlet prožet prirodnim ljepotama uz obilazak hrvatske kulturne baštine. Posljednje nedjelje lipnja s vrelog gradskog asfalta planinari su se zaputili u Kanjon Kamačnik, zaštićeni krajobraz i jedan od bisera prirodne ljepote kojega bi svatko, tko voli prirodu, trebao posjetiti. Na putu prema Kamačniku, posjeti li smo Novigrad na Dobri i staru Frankopansku utvrdu, a u povratku, razgledali Aquatik – najveći akvarij slatkovodnih riba u ovom dijelu Europe koji je smješten u Karlovcu.

Na staroj Karolinskoj cesti koja vodi od Karlovca prema Bakru ili vožnjom po autocesti tek nekih dvadesetak minuta od Karlovca, nalazi se Novigrad na Dobri. Prema povijesnim podacima Novigrad se spominje još od jedanaestog stoljeća, a svoj procvat doseže u 14. stoljeću kao posjed krčkih knezova Frankopana. Iznad rijeke Dobre odakle se za lijepog vremena pruža prekrasan pogled prema Kleku, Risnjaku i brdima u Sloveniji, izdižu se ruševine stare Frankopanske utvrde.

Sve do 1671. godine utvrda se nalazila u posjedu Frankopana, a nakon njihovog pogubljenja u poznatoj Zrinsko-Frankopanskoj uroti, utvrda je u više navrata mijenjala svoje vlasnike. Grad je opljačkan i zauzet od generala Josipa Herbsteina, a nakon toga kratko prelazi u ruke pripadnika malteškog reda.

U drugoj polovici 18. stoljeća Novigrad je uređen kao plemićki dvorac, kojega je 1783. godine posjetio car Josip II. S promjenom svojih vlasnika dvorac je dobivao i nove arhitektonske izmjene i dodatke poput stambenih prostora, kapelice i bunara u dvorištu. Dvorac je imao oblik nepravilnog peterokuta s izraženom branič-kulom s promjerom većim od 12 metara, a zidine su dosezale debljinu i do 3,5 m. Koncem Drugog svjetskog rata partizani su zapalili dvorac nakon čega je dvorac napušten i zapušten, a takav je ostao sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se ponovno počinje uređivati i rekonstruirati. Prilično je toga očišćeno i obnovljeno pa se već sada može koristiti za posjete turista i održavanje pojedinih kulturnih događanja. Nakon dugo vremena dvorac se ponovno izdiže iznad Dobre sa svim svojim obilježjima kao svjedok jednog vremena.

Ispod dvorca, preko rijeke Dobre koja je svoje ime dobila prema svojoj naravi i ljepoti, pruža se kameni most dužine 122 metra preko kojega vodi put prema dvorcu i dalje prema Karlovcu starom Karolinskom cestom. Most osvaja svojom ljepotom i skoro svatko tko se nađe u njegovoj blizini rado ga fotografira, djeca koriste priliku približiti se jednom od njegovih deset lukova i iz blizine promatrati prekrasnu zelenu boju rijeke Dobre. Ono što možda najviše nedostaje ovom mjestu je neki prikladan ugostiteljski objekt iz kojega bi se, mirno uz kavu, moglo uživati u ljepotama koje pruža Novigrad na Dobri.

Most na Dobri u Novigradu

Nedaleko od željezničke stanice u Vrbovskom nalazi se Kanjon Kamačnik, jedan od bisera Gorskog Kotara. Već sam ulazak u zonu zaštićenog krajobraza Kamačnika, da naslutiti da ono što ćemo vidjeti, ostat će dugo vremena jedno lijepo sjećanje na ugodno provedeno vrijeme u prirodi.

Ulaz u Kanjon Kamačnik

Stazu koje je ukupne dužine oko 3,5 km i nije zahtjevna, uz malo kondicije i dobre volje, mogu je svladati svi, od 7 do 77 godina, pa je samim time povoljna i poželjna za roditelje s djecom. Na samoj stazi nalazi se botanička poučna staza koja prati put prema izvoru, a kao posebna atrakcija nalazi se i Panova akustična staza. Na njenim pojedinim lokacijama nalaze instrumenti načinjeni od hrastovine poput gonga, ksilofona, roga, zvona i potočnih orgulja na kojima se može zasvirati i uživati u njihovom zvuku. Rječica je isprepletana brojnim slapovima, a iznad nje nalazi se pješačka staza koja je povezana s jedne i druge strane obale drvenim mostovima.

Kanjon Kamačnik

Izvor Kamačnika se nalazi na 405 metar nadmorske visine i spada u jedno od pet najdubljih izvorišta u Europi. Do sada izmjerena dubina iznosi 118 metara.
Nažalost, pristup izvorištu neuređen i nepristupačan, pa ono što bi trebala biti kruna na kraju cijeloga puta ostaje kao nedovršena priča i malo razočarenje za posjetitelje. Ipak, kanjon Kamačnik je sigurno ono nešto što bi svakako trebalo posjetiti.

Pred kraj izleta uslijedila je posjeta Aqutiku – karlovačkoma slatkovodnom akvariju riba smještenom u Karlovcu uz desnu obalu Korane. Objekt je ukopan i „obzidan“ zemljanim nasipima koji su sačuvali prirodni okoliš uz rijeku. Inspiracija za ovakvu gradnju bila je karlovačka povijesna zvijezda okružena obrambenim zemljanim nasipima.

Izložbeni postav Aqutika je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti, tradicijske i povijesne kulture područja četiriju karlovačkih rijeka. Kroz postav Aqatika uočava se tok krške rijeke uz svu svoju raznolikost flore, faune i njezine bioraznolikosti. Karlovačka Aquatika nastala je 2016. godine potpomognuta sredstvima Europske unije i danas je jedna od većih atrakcija za sve one koji prolaze kroz Karlovac.

Bio je to još jedan izlet u kome se moglo puno toga vidjeti, ponešto naučiti i što je najvažnije, dobro i ugodno se družiti.