U Napretku održana tribina o proširenju ljudskih saznanja kroz kvantnu znanost i znanosti o svemiru

Sinoć, 4. prosinca 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je Znanstvena tribina iz ciklusa „Aktualni trenutak“ pod nazivom „Proširenje ljudskog znanja kroz kvantnu i znanost svemira:“Indijsko i hrvatsko iskustvo“. Tribinu su organizirali Hrvatsko-indijsko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak uz potporu Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj.

Na početku predavanja prisutne su pozdravili u ime organizatora Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva i prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u ime HKD Napredak, a koji je bio ujedno i moderator sinoćnje tribine.

Uvodno izlaganje imao je veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raj Srivastava, koji je uz svoj diplomatski poziv i fizičar po profesiji pa se osvrnuo na znanstvena dostignuća Indije u znanosti. U svom izlaganju tražio je također poveznicu u znanstvenim dostignućima velikog hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle koji je i sam često ulazio u neka filozofska razmatranja vezana na znanstvenim iskustvima i znanjima vedske filozofije.

Ante Radonić, dugogodišnji predsjednik Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu koji je još od davne 1972. godine jedan od najpoznatijih promicatelja astronomije, astronautike i raketne znanosti u Hrvatskoj. Sinoćnje predavanje usmjerio je ka indijskim dostignućima u astronautici i raketnoj tehnologiji koja su stjecajem okolnosti manje poznata u Hrvatskoj. Naveo je niz uspješnih projekata vezanih za indijsko istraživanje svemira kao i rakete koje su koristili od samih početaka do danas. Navodeći kako je Indija četvrta zemlja u svijetu koja je uspjela meko prizemljiti satelit na mjesečevu površinu s tim da je lociran u području koje do sada nisu istraživale druge zemlje putem svoje letjelice.

Danko Slobodan Bosanac, hrvatski fizičar i istraživač s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu svoja je istraživanja usmjerio ka istraživanjima teorije atomskih i molekularnih sudara, odnosom klasične i kvantne mehanike, te međudjelovanjem magnetskih polja i atoma. U sinoćnjem predavanju bazirao se na korištenje klasične energije i drugih izvora energije pri korištenju za napajanje letjelica u istraživanjima svemira čiji će naredni iskoraci ovisiti o pogonskom gorivu. Osvrnuo se i na upotrebu novih tehnoloških dostignuća kod materijala koji se koriste u svemirskim istraživanjima kao i korištenje umjetne inteligencije za područja istraživanja u kojima ljudski organizam zbog svojih karakteristika nije u mogućnosti izdržati.

Zadnji sudionik sinoćnje tribine bio je prof. dr. sc. Ivo Orlić, sveučilišni profesor i dugogodišnji istraživač na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, predavač kvantne fizike na Sveučilištu u Zagrebu, a osnivač je i laboratorija za nuklearnu mikroanalizu pri Odjelu za fiziku Nacionalnog sveučilišta u Singapuru.

Sinoćnja predavanja privukla su veliki broj posjetitelja koji su se uključili u raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja predavača. Razgovori sa predavačima nastavljeni su u neformalnom druženju nakon službenog dijela programa.