Podružnica HKD Napredak iz Fojnice predstavila se prigodnim programom u Zagrebu

Dana 26. travnja 2024. godine u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je Fojnička večer u Zagrebu kojom se predstavio rad fojničke podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ovom prilikom velikom broju prisutnih obratio se u ime domaćina Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, a Ivan Zeba u ime Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Prigodnim riječima prisutnima se obratio i Josip Križanović, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak te Ljiljana Jurak, predsjednica Napretkove podružnice u Fojnici.

Fojnička podružnica ovom prigodom predstavila je svoj časopis „Fojnička škrinja“ o kojem su govorili glavni urednik časopisa Tomislav Bošnjak i lektorica časopisa Nina Bošnjak. Kroz svoje izlaganje prisutne su proveli kroz povijest „Fojničke škrinje“ od njegovih začetaka do danas i ukazali na njegovu važnost prikazujući Fojnicu i fojničku regiju. Časopis je dobar i za sve one koji žele bolje upoznati povijest i kulturu Fojnice i njenih žitelja.

Inače, časopis „Fojnička škrinja“  izlazi u Fojnici dvomjesečno na hrvatskom jeziku. Prvi broj izašao je 2009. godine, a osnivač je HKD Napredak podružnica iz Fojnice. HKD Napredak bio je u cijelosti izdavač prvih brojeva, a kasnije se uključilo Hrvatsko katoličko prosvjetno društvo Rodoljub iz Fojnice.

Uz časopis „Fojnička škrinja“ predstavljena je i knjiga pod nazivom “Samo su branili obitelj i svoj dom“, autora Zorana Oroza. Riječ je o knjizi koja govori o poginulim i na drugi način smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja općine Fojnica. Nakladnik knjige je HKD Napredak podružnica iz Fojnice.

U sklopu Fojničke večeri u Zagrebu otvorena je izložba slika amaterske slikarice Ljubice Ostojić Bebice u kojoj se predstavila slikama mrtve prirode i pejzaža.

U glazbenom dijelu programa nastupio je mladi glazbenik Petar Glavočević na gitari.

Ovaj bogati program privukao je veliki broj fojničana koji danas žive u Zagrebu i okolini. Bila je to dobra prigoda za njihov susret u Napretkovom kulturnom centru  gdje su mogli saznati novosti iz rodnog kraja i bolje se upoznati s radom Napretka u Fojnici.