U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina

U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina

U organizaciji Hrvatsko-iranskog društva Irandustan zajedno s Napretkovim kulturnim centrom u Zagrebu, predstavljena je putopisno-memoarska knjiga “SEFERNAMA IZ IRANA”, autora Hajrudina Somuna, novinara, književnika i dugogodišnjeg diplomata u zemljama Istoka.

Predstavljanje knjige je prvo u nizu događanja kojima se obilježava Nouruza – Iranska nova godina. Od 2008. godine Nouruza je stavljena na UNESCO.-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.

U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina

Nouruz je tradicionalni iranski blagdan kojim Iranci, ali i mnogi drugi narodi Srednje Azije koji su kroz povijest bili pod utjecajem iranske kulture, slave početak Nove godine. Prema iranskom kalendaru Nouruz označava početak nove godine, ali i prvi dan proljeća.

Kod Iranaca nova godina započinje nastupanjem proljetne ravnodnevice (ekvinocija), u trenutku kada Sunce stigne na nebeski ekvator (imaginarna linija na nebu iznad Zemljinog ekvatora) i počne obasjavati Zemljin ekvator pod pravim kutom, što dovodi do izjednačavanja trajanja dana i noći. Upravo tim trenutkom naša planeta ulazi u novi ciklus, za nju i za nas započinje novo godišnje doba, i taj se dan na sjevernoj hemisferi slavi kao “ponovno rođenje” Zemlje.

Po riječima Azre Abadžić Navaey, prve od predstavljačica Somunove knjige, Sefernama iz Irana, riječ je putopisno-memoarskoj prozi ozbiljnih literarnih pretenzija koja nadahnuto progovara o autorovoj višegodišnjoj ljubavi prema Iranu, fascinaciji iranskom poviješću, kulturom, umjetnošću, religijama, mentalitetom i svime onime što čini duh jedne od najdrevnijih civilizacija svijeta.

U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina

Sefernama iz Irana žanrovski je vrlo slojevit tekst, na granici publicistike, memoarske fikcije, romana i dokumentaristike. To je i sadržajem sveobuhvatno djelo, pomalo u maniri starih orijentalnih putopisa koji objedinjuju u sebi enciklopedijska znanja, nekoliko pripovjednih razina i stilskih registara.

“U naslovu knjige je riječ sefernama, putopis, no sadržajem je ona mnogo više od zapisa putnika; u njoj se unutar sjajno osmišljene okvirne priče, koja ima formu dijaloga, smjenjuju pripovijesti o prošlosti i sadašnjosti Irana s memoarskim i esejističkim pasažima, citiraju se stihovi klasičnih i modernih pjesnika, a cijeli tekst prožima autorova iskrena privrženost zemlji o kojoj piše…“, rekla je predstavljačica dr. sc. Tatjana Paić-Vukić, viša stručna suradnica Filozofskog fakulteta – Odjela za orijentalistiku Sveučilišta u Zagrebu.

O svojim dojmovima o knjizi govorio je Enes Kišević, književnik i pjesnik koji je pročitao nekoliko odabranih ulomaka iz knjige, iako je, kako kaže, teško mogao nešto otrgnuti od cjeline i čitatelju ne priuštiti pravi doživljaj.

Na kraju predstavljanja, o svojoj knjizi govorio je i autor, Hajrudin Somun koji je o svojim iskustvima života u Iranu govorio sa puno emocija. Zahvalio je svima koji su pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana, posebno suradnji s HKD-om Napredak gdje je po drugi puta u Zagrebu predstavio svoju knjigu. U ime Napretka i Napretkovog kulturnog centra na početku predstavljanja sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra istaknuvši da je Napredak uvijek bio otvoren prema različitim kulturama i da razmjenom kultura svi zajedno postajemo bogatiji.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba, predstavljanju je prisustvovala Maja Petrić, stručna suradnica Gradskog ureda za kulturu.

U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina

U Napretkovom kulturnom centru obilježena Nouruza – Iranska nova godina