NP Risnjak i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

U utorak, 2. srpnja 2024. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu Javna ustanova Nacionalni park Risnjak i Hrvatsko kulturno društvo Napredak potpisali su Sporazum o suradnji.

Na inicijativu Marija Antolića, ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Risnjak u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu potpisan je Sporazum o suradnji između dviju institucija u cilju očuvanja i zaštite prirode te kulturno-povijesnog nasljeđa.

Sporazum su potpisali Mario Antolić, dipl. ing. šum. i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Risnjak i dr. sc. Damir Krešić, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak i predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu u ime dr. sc. Nikole Čiče,  predsjednika HKD-a Napredak.

Ovim sporazumom otvara se niz mogućnosti za suradnju u različitim projektima s Napretkovim podružnicama i udrugama kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Otvaranjem pregovora za pristupanje BiH Europskoj uniji još više se proširuju mogućnosti za suradnju dvaju institucija posebno na području zaštite prirode. Uz Damira Krešića i Marija Antolića potpisivanju su prisustvovali prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, član Uprave HKD Napredak i dopredsjednik NKC i Mario Milošević, predsjednik PD NapredakStjepan Planić. Zakljućeno je da se već na jesen organiziraju neke od zajedničkih akcija.

Nacionalni park Risnjak smješten je u Gorskom kotaru i jedan je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Osnovan je 1953. godine i nalazi se na površini od 6400 hektara i uz Risnjak obuhvaća izvor rijeke Kupe i Snježnik. Park je izrazit primjer visinskog raščlanjenja dinarskoga planinskoga sustava u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Područje je podijeljeno u dvije zone: zonu stroge i zonu usmjerene zaštite – u užoj zoni mnogo je prirodnih znamenitosti rijetke ljepote zbog kojih je ono i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode. Risnjak je jedan od manje posjećenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, ne zato što bi bio manje vrijedan, već zato što za uživanje u risnjačkim ljepotama treba imati poseban osjet za čari prirodnih ljepota. Turisti (u prosječnom poimanju tog izraza) ovdje su rjeđi gosti od pravih prirodoslovaca.

NP Risnjak