Knjiga „Stari most s mjesta događaja“, autora Miroslava Landeke predstavljena u Fojnici

Fojnica – 8. 7. 2024. – Knjiga  „Stari most s mjesta događaja“, autora Miroslava Landeke predstavljena je u subotu u  Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici. Knjiga je predstavljena u organizaciji HKD Napredak Podružnica Fojnica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u povodu 5. srpnja Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i blagdana njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda.

Danijel Vidović, Gordana Mišković, Miroslav Landeka, Ljiljana Jurak. Anto Ivić

Na početku programa Ljiljana Jurak, predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica podsjetila je kako je zbog velikog značenja misije i uloge svete braće Ćirila i Metoda za sve slavenske narode, pa tako i za Hrvate, Hrvatsko kulturno Društvo „Napredak“ proglasilo ih svojim zaštitnicima, a na 65. Glavnoj skupštini 2018. godine, još jednom naglasilo potrebu da se blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja, svečano obilježava u cijelome Društvu.

U lijepo ozračju u Franjevačkom samostanu uz autora o knjizi su govori dr. Anto Ivić, član Središnje uprave HKD Napredak i Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Ljiljana Jurak, Miroslav Landeka, Danijel Vidović, , Anto Ivić

Dr. Ivić se u svom izlaganju osvrnuo na postojanje prijelaza preko Neretve i mosta od XI. stoljeća, okolnosti izgradnje kamenog mosta u Osmanlijskom razdoblju i na gradnju dva nova mosta u Austro-ugarskom razdoblju, čime je onom ranijem ostao atribut „Stari“.

-Tijekom XX. stoljeća rijeka Neretva je premoštena s još tri mosta u gradu i tri u njegovoj blizini. Rušenje mostova u posljednjem ratu dio je opće slike odnosa u društvu i razdoblja u kojem se stari neodrživi poredak raspadao. S iznimkom aktivnosti kreatora povremenih provokacija koje traju i do danas, u Mostaru je neposredno nakon rata kompromisna suglasnost oko pojedinih afirmativnih ciljeva omogućila rekonstrukciju mosta – rekao je dr. Ivić, naglašavajući kako je Miroslav Landeka, dokumentirajući fizičku obnovu mosta i komunikacije među ljudima, ostavio trajno pisano nasljeđe o sudionicima tih aktivnosti.

A most koji simbolizira domišljatost ljudi, nakon toga opet vrši svoju glavnu ulogu –  spaja obale i ljude – poručio je on.

Govoreći o knjizi Vidović je podsjetio kako je uoči otvorenja rekonstruiranog Starog mosta mjesni biskup uputio pismo gradonačelniku i dogradonačelniku Mostara.

– U pismu upućenom gradskim čelnicima biskup mons. dr. Ratko Perić napisao  ovu skoro pa proročansku rečenicu: “Stoga ako se kao građani duhovno i humano ne budemo obnavljali i rasli u ljudskoj povijesnoj i narodnoj istini, u društvenoj pravdi, u solidarnost i uzajamnu poštovanju vlastitih identiteta, sigurno nam kameni most neće biti toliko znak mira, suživota i tolerancije koliko, možda, svojevrstan magijski nadomjestak neprolaznih vrednota”.

Budući da sam ovu knjigu doživio upravo u tom smislu, kao jedan korak u našem rastu u istini i težnju k zaštiti i promociji kulturnih vrijednosti naše sredine, srdačno ju preporučam čitateljima, a autoru Miroslavu Landeki od srca čestitam njezino već treće hrvatsko izdanje- istaknuo je Vidović.

Na kraju je sam autor zahvalio za ovo predstavljanje knjige, koja je doživjelo tri proširena izdanja kao izdanje na njemačkom i engleskom jeziku, istaknuvši kako ona svjedoči o projektu obnove mosta kroz izjave najodgovornijih osoba iz Jedinice za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta (PCU), zaduženih za fizičku obnovu Starog mosta, predstavnika Grada Mostara te brojnih dužnosnika, kulturnih i javnih djelatnika iz zemlje i svijeta, koji su dolazili u Mostar tijekom tih pet godina posjetiti gradilište Staroga mosta. Knjiga donosi brojne detalje i napetosti o konačnom dovršetku cijelog projekta i svečanosti otvorenja Staroga mosta, različitim reakcijama na samu svečanost, njezino osiguravanje i financiranje, kao i to što uopće znači ponovna izgradnja kamenog simbola Mostara za sam grad i njegove građane, proces pomirenja i spajanja dviju obala razdijeljenih nesretnim ratom.  U glazbenom dijelu programa nastupio je stipendist HKD Napredak iz Fojnice Petar Glavočević na gitari.

Ovom kulturnom događaju nazočni su bili i Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak Podružnice Vitez i članice Središnje uprave HKD Napredak, Anto Zirdum, predsjednik NO HKD Napredak Podružnica Vitez, fra Marko Ćorić, župni vikar i fra Božidar Štrkalj, samostanski/župni vikar i ekonom. Nakon predstavljanja fra Božidar je za sudionike predstavljanja i goste upriličio obilazak Franjevačkog samostana u Fojnici, koji postoji već 650 godina, te arhiva, muzeja i kolekcija umjetnina.

U nedjelju su Ljiljana Jurak, predsjednica  HKD Napreda Podružnica Fojnica, Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i član Središnje uprave Anto Ivić, te predsjednik NO HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Danijel Vidović prisustvovali misnom slavlju u Deževicama, svetištu svetog Jakova Markijskog, u koje godišnje dolazi na desetke tisuća hodočasnika. U pisanim se izvorima Deževice prvi put spominju 1403. godine kada se u njima nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća u Deževicama stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.