Predstavljena vrijedna izdanja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

I ove godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s HKD-om Napredak predstavio je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu izdanja Instituta u 2018. godini.

Uz izrazito snažnu projektnu znanstvenu djelatnost i popularizaciju hrvatskoga jezika i jezikoslovlja Institut je u prošloj godini objavio i 7 knjižnih izdanja, dva sveska znanstvenostručnog časopisa Rasprave, četiri sveska znanstvenopopularnoga časopisa Hrvatski jezik, a ovih će dana biti dostupna i prva aplikacija s jezičnim savjetima nazvana 555+ jezičnih savjeta.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2018. godine proslavio je 70. obljetnicu osnutka, a tim je povodom predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović Institutu dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju materinskog jezika u teškim i hrvatskom jezičnom identitetu nesklonim okolnostima te za osnaživanje svijesti o važnosti i ljepoti našega jezika kao povijesnog i suvremenog nacionalnog blaga neizmjerne vrijednosti.

Struktura povratnih glagola i konstrukcije sa “se” u hrvatskome jeziku, autorice Ivana Oraić Rabušić, iznimno važna monografija o posebnom tipu hrvatskih glagola, onih povratnih, te konstrukcije u hrvatskome jeziku sa “se”. Knjigu je predstavila dr. sc. Matea Birtić.

 Pojmovnik hrvatskoga drvnotehnološkog nazivlja, skupine autora  je pojmovnik nastao u okviru projekta STRUNA, koji se izvodi u Institutu. O knjizi je govorila  prof. dr. sc. Vlatka Jirouš-Rajković.

Autori: Ankica Čilaš Šimpraga, Dubravka Ivšić Majić, Domagoj Vidović priredili su Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena. To je prvi rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena nastao na temelju popisa stanovništva iz 2011. godine pod uredničkom paskom dr. Ankice Čilaš Šimprage. Riječnik je predstavila prof. dr. sc. Anđela Frančić. 

Skupina autora: Matea Birtić, Tomislava Bošnjak Botica, Ivana Brač, Ivana Matas Ivanković, Ivana Oraić Rabušić, Siniša Runjaić priredili su Valencijski rječnik psiholoških glagola u hrvatskome jeziku. Ovaj rječnik donosi detaljan valencijski opis pedeset sedam (57) psiholoških glagola u hrvatskome jeziku. Riječnik je predstavio prof. dr. sc. Branimir Belaj.

Prof. dr. sc. Branimir Belaj je također predstavio i knjigu Instrumental u hrvatskom jeziku,  autorice Ivana Brač. To je prva cjelovita znanstvena monografija jedne od najmlađih institutskih znanstvenice Ivane Brač, koja je upravo za tu monografiju dobila i Nagradu društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2018. godinu.

Ove je godine na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prvi put proslavljen Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, koji je proglasio Hrvatski sabor. Tom prigodom tiskana je knjiga Zrcalo člověčaskago spasenja (1445.), autorice Martina Kramarić. To je vrijedan doprinos (jedan od brojnih) Instituta tome danu. Riječ je o transkripciji, kontekstu nastanka i jezičnopovijesnoj analizi ovoga iznimno važnoga glagoljičnoga rukopisnoga djela iz češke gljagoljične epizode s kraja 14. i početka 15. stoljeća. Knjigu je predstavila prof. dr. sc. Dubravka Sesar.

Branimir Brgles svoja istraživanja i radove, priredio je u knjizi Ljudi, prostor i mijene. Susedgradsko i donjostubičko vlastelinstvo 1450. – 1700. Prilog istraživanju ruralnih društava.  To je vrijedno interdisciplinarno djelo (povijest i jezikoslovlje), kao njegov rezultat rada na Odjelu za onomastiku i etimologiju.  Knjigu je predstavio prof. dr. sc. Drago Roksandić.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje izdavač je i časopisa Rasprave. Ovom prigodom predstavljen je broj  44, I. i II. svezak.  Rasprave su najčitaniji hrvatski jezikoslovni časopis i već dugo jedan od najboljih hrvatskih humanističkih časopisa u međunarodnim okvirima. Časopis su predstavili dr. Tomislava Bošnjak Botica i akademik Nikša Gligo.

Pored časopisa Rasprava tu je i znanstvenopopularni časopis Hrvatski jezik. Predstavljeno je  5. godište, sva 4 sveska. Glavni urednik je dr. Željko Jozić, a to je jedini znanstvenopopularni časopis iz područja hrvatskoga jezika. Predstavile su ga urednice  dr. Milica Mihaljević i dr. Lana Hudeček.

Usmjerenost Instituta k mrežnim izvorima polako se okreće i prema aplikacijama za mobilne uređaje. Lani je predstavljena aplikacija Hrvatski pravopis, a danas prvi jezični savjetnik za pametne telefone nastao na temelju knjige 555 jezičnih savjeta iz 2016. Tako je nastala i nova aplikacija za pametne telefone 555+ jezičnih savjeta. Aplikaciju je predstavio ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić.

Predstavljanje obimnog institutskog opusa iz 2018. godine vodila je Zrinka Turalija Kurtak, voditeljica i urednica jedne od najgledanijih HRT-ovih emisija Vijesti iz kulture.