TURIZAM: Jesmo li spremni za novu sezonu? Kakva je budućnost hrvatskog turizma?

TURIZAM: Jesmo li spremni za novu sezonu? Kakva je budućnost hrvatskog turizma?

Jučer je u Napretkovom kulturnom centru u organizaciji Instituta za turizam održan zanimljiv skup pod nazivom “Jesmo li … SesonREADY? Kako izgleda budućnost hrvatskog turizma?”

Kao glavna tema ovog skupa izabrano je strukovno obrazovanje. Tom prigodom predstavljen je i projekt “SesonREADY” kao najbolji projekt za izobrazbu sezonskih radnika u sektoru turizma i ugostiteljstva koji ima za cilj povećati učinkovitost te pri tome zadovoljiti potrebe kako radnika, tako i poslodavca.

TURIZAM: Jesmo li spremni za novu sezonu? Kakva je budućnost hrvatskog turizma?
Dr. sc. Renata Tomljenović, znanstvena savjetnica iz Instituta za turizam

Ovaj projekt potpomognut je sredstvima programa Europske unije Erasmus+, a predstavila ga je dr. sc. Renata Tomljenović, znanstvena savjetnica iz Instituta za turizam.

Kroz izlaganje o važnosti cjeloživotnog obrazovanja za konkurentnost hrvatskog turizma Jelena Pavičić, predstavnica Ministarstva turizma je naglasila da je turizam generator rasta hrvatskog gospodarstva sa stopom BDP većom od 19 posto te nudi mogućnost za nova zapošljavanja i stvaranje novih dodanih vrijednosti.

Kroz regionalne centre kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu jačali bi se kapaciteti i stručnost ljudskih resursa u sektoru turizma koji bi unaprijedili i mogućnosti za učenje odraslih polaznika, potaknuvši suradnju obrazovnog, javnog i privatnog sektora kao i mogućnost za uključivanje u rad ranjivih skupina društva. Kristina Alerić, rukovoditeljica Odjela za posredovanje pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prezentirala je ulogu Zavoda kroz kampanje koje se provode među nezaposlenima putem anketa kao i animiranja među nezaposlenima za prihvaćanje novih mogućnosti zapošljavanja u turizmu.

Zavod provodi selekcije potencijalnih radnika za poslodavce u kontinentalnim dijelovima Hrvatske kako bi se ubrzao proces pronalaženja zainteresiranih radnika za posao u turizmu.

TURIZAM: Jesmo li spremni za novu sezonu? Kakva je budućnost hrvatskog turizma?
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje

Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najavio je reformu u strukovnom obrazovanju. Te promjene doprinijele bi boljim mogućnostima za obrazovanje odraslih i njihovo uključivanje u rad. Imajući u vidu da je Vlado Prskalo, čovjek koji bitne pomake u kvaliteti obrazovanja napravio upravo kroz svoj dugogodišnji rad u školstvu, te da je uspješno realizirao više od dvadeset projekata potpomognutih novcem Europske unije, možemo vjerovati da će promjene koje bi trebale nastupiti u narednom periodu, konačno napraviti ozbiljnije pomake u kvaliteti hrvatskog školstva.

U okviru ovoga skupa napravljen je i Okrugli stol pod nazivom: “Turizam raste, rastemo li i mi?“ Ovoga puta imali su priliku sastati se i otvoreno suočiti predstavnici poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva turizma, Ministarstva znanosti i obrazovanja ali i neposredni radnici u turizmu, učenici i studenti, gdje su kroz razgovor mogli detektirati probleme i uzroke koji su doveli do njih, ali i potražiti moguća rješenja.

Sagledavši proteklu sezonu i situaciju sa kojom su se poslodavci suočili, a to je nedostatak radne snage u turizmu, pogotovo kvalitetne radne snage, pokušali su naći optimalna rješenja za narednu sezonu. Problem koji je nastao posljedica je dugogodišnjeg zanemarivanja na kvalitetnoj izobrazbi radnika u ovom sektoru, niske cijene rada i loših radnih uvjeta.

Izlaz iz ove situacije vidi se u zajedničkom djelovanju svih navedenih partnera, a naročito poslodavaca koji su prvi na potezu da većim plaćama i boljim radnim uvjetima privuku i zadrže kvalitetnu radnu snagu. U protivnom, može se dogoditi da sva ulaganja u obrazovanje za koje se izdvaja iz poreza hrvatskih građana, postane besplatno obrazovanje radne snage za bogate zemlje koje će ponuditi veće plaće i bolje radne uvjete.

TURIZAM: Jesmo li spremni za novu sezonu? Kakva je budućnost hrvatskog turizma?

Neophodno je omogućiti pristojne prihode kroz cijelu godinu, a ne samo kroz tri ili četiri mjeseca koliko traje turistička sezona, kako bi radnici imali motiv za rad na hrvatskom tržištu rada. Svi sudionici skupa pohvalili su Institut za turizam kao organizatora ovog skupa, jer je uspio okupiti sve zainteresirane strane i omogućiti otvoreni dijalog.

Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Zagreb naglasio je važnost održavanja ovakvih skupova i više puta godišnje, kako bi se detektirali problemi i nedostaci te se u izravnom dijalogu pronašla najbolja rješenja. (Mario Milošević)