Razgovor o dnevnicima književnika Zdravka Malića

Razgovor o dnevnicima književnika Zdravka Malića

Kutak nobelovca Ive Andrića u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu ovoga ponedjeljka okupio je ljubitelje pisane riječi vrsnog poloniste, književnika, pjesnika i prevoditelja Zdravka Malića čija su svakodnevna razmišljanja i događanja osamdesetih i devedesetih godina zabilježena u njegovim dnevnicima.

Trebalo je proći više od deset godina od njegove smrti pa da prema njegovoj oporuci, dnevnici dobiju dozvolu za objavljivanje.

Razgovor o dnevnicima književnika Zdravka Malića

To je bio tek prvi korak, jer slijedio je mukotrpni posao urediti te dnevnike, pohvatati sve njegove zabilješke i na koncu sve to prepustiti publici na čitanje. Prvi dio posla obavila je Irena Lukšić, njegova dugogodišnja suradnica koja ga je možda ponajbolje poznavala, te je mogla pomno pratiti sve njegove zabilješke i pronaći odgovarajuća tumačenja, često prijevode, jer Malić je često znao zabilješke pisati i na drugim jezicima, francuskom, a posebno poljskim.

Prvi dio zabilješki „Stazom pored druma“ predstavlja dio iz osamdesetih godina, a onaj drugi, „Noć bez sna“, njegove zabilješke iz devedesetih godina koje, nažalost, Irena Lukšić, zbog bolesti, a na koncu i smrti, nije više mogla uređivati.

Razgovor o dnevnicima književnika Zdravka Malića

Ogroman posao drugog dijela preuzeo je izdavač, pa je tako drugi dio čekao još dvije godine kako bi bio pripremljen za tisak.

Zdravko Malić, rođen je u Ljubiji 1933. godine, mladost je proveo u Sarajevu, a kako nije mogao nastaviti školovanje nigdje u BiH otišao je u Zagreb. No, iako se morao rastati od Sarajeva, Malić je i sam često govorio kako je Sarajevo ostalo u njemu. Studirajući na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, tijekom svog studija neko vrijeme proveo je u Strasbourgu i Krakovu, a 1965. doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je do sredine 90-ih vodio Katedru za zapadnoslavenske jezike i književnost.

Razgovor o dnevnicima književnika Zdravka Malića

Uživao je veliki ugled u svijetu, prevodio je s poljskog i ruskog jezika, a objavio je i svoju zbirku pjesama. Za svoj stručni, znanstveni i umjetnički rad dobio je niz hrvatskih i poljskih nagrada i priznanja.

O njegovim dnevnicima i načinu konačnog nastajanja svezaka razgovarali su Dalibor Blažina, Josip Pandurić kao izdavač i urednik drugog sveska te književnik Miljenko Jergović koji je iznio niz zanimljivih detalja iz Malićevog života. Moderator razgovora o Zdravku Maliću bila je Đurđica Čilić Škeljo, profesorica sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katedre za poljski jezik.