30. obljetnica Obnoviteljske skupštine HKD Napredak

Obnoviteljska skupština Napretka održana je na današnji dan, 29. rujna 1990. u Sarajevu u prostorijama kina “Dubrovnik”. Na Skupštini je usvojen Statut kojim je definirano da je svrha obnovljenog Napretka kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda, te propisao način organiziranja Društva. Nakon obnove Napretka jedna od prvih zadaća bila je obnova podružnica.

U razdoblju od 15. 4. 1949. godine, sve do svoje obnove 29. 9. 1990. godine, Napredak nije radio.

Obnova Napretka se događala u okviru i ozračju silaska s povijesne pozornice komunističkog sustava koji je 1949. godine i zabranio rad Napretka.

Napredak je obnovljen prije prvih demokratskih izbora u BiH.

Tijekom 1990. godine, oko obnove Napretka vodile su se duge rasprave na brojnim sjednicama neformalnog i formalnog Inicijativnog odbora za obnovu Napretka. U Sarajevu u dvorani kina “Dubrovnik” održana je 1. rujna prva javna tribina o Napretku.

Obnoviteljsku skupštinu Napretka organizirao je Pripremni odbor za obnovu Napretka, čiji je predsjednik bio Miro Lasić.

Skupština je održana 29. rujna 1990. godine u Sarajevu u prostorijama kina “Dubrovnik” uz nazočnost 300 – 400 skupštinara. Za novog predsjednika predlagano je jedanaest kandidata, a kandidatura su se prihvatila samo četvorica predloženih – dr. Ante Kovačić, prof. Vitomir Lukić, prof. dr. Zdravko Milošević i prof. dr. Franjo Topić.

Na temelju rezultata glasovanja za predsjednika Društva je izabran prof. dr. Franjo Topić. Ostala tri kandidata na prijedlog novog predsjednika izabrani su za dopredsjednike Društva.

Na skupštini je izabrana prva Središnja uprava i Nadzorni odbor.

Nova uprava počinje s intenzivnim radom tako da je već 1. listopada 1991. godine održana konstituirajuća sjednica, a samo tri tjedna kasnije (22. listopada) održana je prva redovita sjednica. Do kraja 1990. godine Središnja uprava je održala pet redovitih sjednica.

Obnovljeni Napredak nije imao svoje prostorije pa se cjelokupna administracija vodila u prostoriji od 15 m2 u podrumu sarajevske katoličke Bogoslovije.

Jedna od najvažnijih zadaća bila je obnova i osnivanje podorganizacija. Već 27. listopada 1990. godine prva je obnovljena podružnica Prozor. Do kraja godine obnovljeno je još 8 podružnica: Tuzla (12. studeni), Mostar (14. studeni), Grude (5. prosinca), Banja Luka (13. prosinca), Zenica (12. prosinca), Posušje (13. prosinca), Bugojno (23. prosinca), Gornji Vakuf (30. prosinca).

Prvu kulturnu manifestaciju Središnja uprava je organizirala 3. studenoga u Sarajevu. To je bio dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije kojom je dirigirao Pavle Dešpalj. Koncert je održan u Narodnom kazalištu, a prihod je bio namijenjen obnovljenom Napretku.

Već u prvoj godini obnove zaživjela je izdavačka djelatnost. Tiskan je tradicionalni “Hrvatski narodni kalendar Napredak” za 1991. godinu, koji su uredili Vitomir Lukić, Marko Karamatić i Pavle Knezović.

Izdan je 13-lisni zidni kalendar (15.000 primjeraka) s reprodukcijama znamenitog slikara Gabrijela Jurkića, Napretkovog stipendista, te jednolisni džepni kalendar za 1991. godinu u 3.000 primjeraka.