Zvonimir Marić kao znanstvenik, graditelj, diplomat i Čovjek

Zagreb, 20. svibnja 2024. godine. Sinoć je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana svečana akademija „Dies academicus“ kojom je obilježeno djelovanje prof. dr. sc. Zvonimira Marića kao  znanstvenika, graditelja i diplomata u proteklih 80 godina njegovog života.

U okružju najbližih članova obitelji, prijatelja, poslovnih suradnika i članova Zavičajnog društva Posušja u Zagrebu i Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji su ujedno bili i organizatori ovog događanja. U ime organizatora prisutne su pozdravili Goran Štrbac i Stipe Kraljević koji je ujedno bio i moderator svečane akademije.

Na početku službenog dijela programa o životnom putu profesora Marića govorila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, dopredsjednica Matice Hrvatske koja nas je svojom prezentacijom provela od njegovog djetinjstva u rodnom Posušju, studentskih dana u Zagrebu te niza događaja u kojima je sudjelovao. Kao što je u svom izlaganju rekla akademkinja Oraić Tolić, Zvonimir Marić je kao graditelj gradio betonske mostove, ali je gradio i one „nevidljive mostove“ koji spajaju ljude, kulture, znanost i narode.

Iako je programom bilo predviđeno jedanaest izlagača, neki zbog udaljenosti i poslovnih obveza nisu mogli doći, ali su priložili svoja izlaganja koja su pročitana na skupu. Ono što je zajedničko kod svih koji su govorili na skupu je prijateljstvo sa Zvonimirom Marićem koje su stekli kroz posao, poslovnu suradnju, zajedničke društvene projekte ili kroz zajedničko odrastanje.

Zvonimir Marić je vodio računa i o svom rodnom kraju Posušju djelujući kroz klub Posušaka, ali isto tako volio upoznavati druge sredine i ljude. Svoj doprinos dao je i u diplomaciji obnašajući dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuhu (Mađarska), a kasnije u Hrvatskom diplomatskom klubu kao urednika edicije Sjećanja i prilozi.   Svoj doprinos dao je i HKD-u Napredak djelujući kao član Uprave Glavne podružnice u Zagrebu od srpnja 2004. do konca 2009. godine.

Nakon službenog dijela programa nastavljeno je druženje s prijateljima i članovima obitelji u klubu Napretkovog kulturnog centra.