Sarajevo: Izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak u radnom posjetu Sportskom društvu Napredak

Sukladno zaključku Središnje uprave HKD Napredak koji je donesen na III. sjednici održanoj u Osijeku, izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak kojega su činili predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, dopredsjednici  Miroslav Landeka i Josip Križanović, upriličili su u utorak 21. svibnja 2024. godine u Sarajevu radni posjet Sportskom društvu Napredak.

Domaćin posjeta bio je član Središnje uprave HKD Napredak Sretko Tomić, koji je i predsjednik NK SAŠK 1910 Napredak, a uime Sportskog društva Napredak sastanku su nazočili predsjednik Vladimir Kanevčev i predstavnici klubova koji čine Sportsko drušvo: Željko Galić (Šahovski klub Napredak Sarajevo), Darko Popović (Šahovski klub Napredak Zenica), Drago Dodlek (Boćarski klub Napredak Willa) i Rajko Čajić (HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo).

Glavna tema sastanka bila je status i buduće djelovanje Sportskog društva Napredak koje je osnovano radi promicanja vrhunskog sporta, sportske rekreacije i tjelesnog odgoja. Kao organizirana sportska i društvena sredina, Društvo je težilo, s više ili manje uspjeha, osigurati široki motivacijski okvir za bavljenje sportom u klubovima koji su sastavni dio Društva.

Svi sudionici sastanka izrazili su spremnost da Sportsko društvo Napredak koje je osnovano davne 1996. godine nastavi svoje djelovanje i u budućnosti. Sukladno tome zaključeno je da se sjednica Upravnog odbora Sportskog društva Napredak održi u idućih nekoliko dana nakon čega bi se sukladno Statutu održala i izborna Skupština na kojoj bi se izabralo novo vodstvo i donio program i plan rada za naredno mandatno razdoblje.

Treba istaknuti kako je ovo bila i lijepa prigoda da predstavnici sportskih klubova upoznaju visoko izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak sa svojim trenutnim aktivnostima, natjecanjima kao i problemima s kojima se susreću u svom radu.

Nakon održanog sastanka, izaslantvo Središnje uprave obišlo je sportske terene Nogometnog kluba SAŠK 1910 Sarajevo koji se nalaze u Doglodima. Ovom prilikom predsjednik kluba Sretko Tomić  upoznao je uvažene goste o povijesti kluba osnovanog davne 1910. godine u Sarajevu pod nazivom SAŠK (Sarajevski amaterski športski klub). Nogometni klub “Napredak” utemeljen je 17. prosinca 1994. godine, a 4. veljače 1995. godine održana je obnoviteljska skupština SAŠK-a. Sveukupnom aktivnošću članova HKD Napredak NK “Napredak” i predstavnika SAŠK-a, 15. travnja 1999. godine na skupštini Kluba donesena je odluka o spajanju SAŠK-a i NK “Napredak”, a novi naziv kluba je NK SAŠK-Napredak. Od 1995. godine NK Napredak se natječe u Drugoj ligi “Jug” BiH. U natjecateljskoj sezoni 2000/01. klub je pod nazivom NK “SAŠK-Napredak” izborio ulazak u prvu nogometnu ligu BiH. U klubu pored seniora djeluju i mlađe kategorije. Juniori se natječu u Federalnoj ligi BiH. NK SAŠK napredak okuplja  oko 200 nogometaša.