Zoran Filipović u Mostaru predstavio fotografije nastale na hrvatskim ratištima 1991. godine

MOSTAR, 23. ožujka, 2022. godine  – Izložba ratnih fotografija “Zoran Filipović 1991.”, hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića, otvorena je u srijedu večer u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Izložba predstavlja malen dio autorovog opusa i podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine diljem Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Dubrovnik, Slatina…).

– Ovo nije priča o ratu, ovo je priča protiv rata. Ova izložba nijemi je krik za mir, krik za život. Mi smo umirali za svoju slobodu 1991., 1992. i 1995. godine, a sada samo 400 kilometara od granice naše zemlje vodi se strašan rat do istrebljenja, razlika je samo što je tehnologija razaranja do sada postala sofisticiranija. Nažalost, čovjek je svoje znanje i svoj um upregnuo u proizvodnju oruđa i oružja za uništenje drugog čovjeka – istaknuo je Filipović.

U Galeriji kraljice Katarine kroz 44 fotografije izložba je prikazala ljude kojih više nema, beživotna tijela i brojne grobove, tragove života i ljudskog rada, gradova i sela nestalih u vihoru rata.

– Ove fotografije nastale su na gotovo svim hrvatskim ratištima od Vukovara do Dubrovnika. Tada je za nas Vukovar bio svetinja i na riječ Vukovar svi smo se ježili, pa tako i ja. Odlučio sam biti u tom gradu na bilo koji mogući način i legenda kaže da sam ja zadnji koji je ušao u Vukovar i zadnji koji je iz njega izašao kroz taj “kukuruzni put”, a na izlasku sam uspio izvesti dvoje malodobne djece od osam i deset godina. Ova izložba je moja priča, onako kako sam je ja doživio, vidio i osjetio – kazao je Filipović.

U katalogu izložbe Željka Čorak napisala je kako je Filipović bio legenda ratne fotografije.

“Njegov pseudonim bio je Zoro, njegove fotografije objavljivali su najvažniji svjetski mediji. Bio je onaj koji je otišao snimati jer se nije moglo, jer je bilo preopasno, jer je bilo opasno po taj samo jedan život”, stoji u katalogu.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić kazao je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pratilo ovaj projekt. Uz goste i uzvanike otvorenju izložbe nazočan je bio i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-e, koji je i otvorio izložbu.

Izložbu je otvorio dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ

Zoran Filipović profesionalni je ratni fotograf i pisac, rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom. Član je HKD Napredak koji još od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao s Napretkom u različitim projektima koji su obilježili neke od najvažnijih događaja vezanih za hrvatski narod i stvaranje hrvatske države.

Pokrovitelji izložbe su Grad Mostar, Vlada HNŽ-a i HNS BiH, a ostat će otvorena do 4. travnja.