Zdjela Cabaret ili karika koja nedostaje Zagrebu

Ovih je dana u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu javnosti predstavljen Zdjela Cabaret koji je „karika koja nedostaje“ u zagrebačkom kulturnom programu. Nema više Gumbeka, a niti B.P. kluba i  legendarnog Boška Petrovića. S njima su nestali neki sadržaji koji su bili kulturni simboli Zagreba i prepoznatljivi sadržaji koji su krasili naš grad, a što imaju neke druge europske prijestolnice. Zdjela Cabaret sa svojim sadržajima vraća ono što Zagrebu već duže vrijeme nedostaje.

Upravo taj kulturni sadržaj bilo je „ono nešto“ što je povezalo Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Zdjela Cabaret, kako bi Zagrebu, a i šire, ponudili neke nove programe kroz spoj kazališta, glazbe i gastronomije. U vremenima  kada je sve više „crnih vijesti“, stresa i neizvjesnosti Zdjela Cabaret nastoji svojim programom razbiti „crne oblake“ i gostima ponuditi dobru hranu, izvrsna vina Zdjelarević, pjesmu, ples i smijeh do suza.

Oko sebe su okupili odličnu ekipu glumaca, glazbenika, gastronoma i zabavljača koji će kroz glazbu, glumu i ples dotaknuti neke od „vrućih tema“ poput ocvale hrvatske demografije, poltronske politike i zbrke oko zbrinjavanja otpada, te još puno drugih tema bliskih našoj svakodnevnici i „običnom čovjeku“.

Što su sve „zgruntali“ Davor Zdjelarević i Siniša Cmrk za prvu predstavu na Valentinovo predstavit će nam odabrana ekipa, a to su: Glumice Iskra Jirsak i Petra Težak, glumci Asim Ugljen i Zorana Pribičević, te pjevačice Maja Kesić i Ivana Starčević. Na čelu Cabaret Banda s iznimnim glazbenicima međunarodne reputacije je Branko Ovčarić – Ovca, a ceremonijalni Meštar cijele priče je Siniša Cmrk.  Sve se to odvija pod „dirigentskom palicom“ redatelja Marija Kovača. Nešto od programa moglo se vidjeti u prošli četvrtak na njihovoj presici u Napretkovom kulturnom centru uoči premijerne izvedbe.

Nakon prve predstave, naravno slijede i one druge satirične kao što su ‘‘Kaybare‘‘ i ‘‘HRvatska ZajeBnica‘, ali i neke ozbiljnije u kojima će s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak oživjeti neke znamenite ličnosti hrvatskog kulturnog i javnog života koje su „igrom slučaja“ gurnute u stranu.