Srebrno drvo u zlatne ruke

U utorak, 7. veljače 2023. u 19,00 sati, u Umjetničkoj galerija BiH u Sarajevu, svečano je otvorena  nova izložba fotografija  pod nazivom “1993.”, istaknutog hrvatskog I svjetskog fotografa I književnika Zorana Filipovića.

Izložba je otvorena u nazočnosti velikog broja posjetitelja te osoba iz javnog kulturnog i političkog života među kojima su bili i   među kojima su uzoriti kardinal Vinko Puljić, konceptualni umjetnik Braco Dimitrijević, pisci i novinari Senad Pećanin i Ahmed Butić te mnogi drugi.

U ime organizatora prisutne je pozdravio Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Fehim Hadžimuhamedović, profesor na Likovnoj akademiji u Sarajevu, te Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” u čijem je sklopu i organizirana ova izložba.

Nakon ovoga događanja, u prostorima Muzičke akademije u Sarajevu održana je svečana ceremonija dodjele godišnjih nagrada Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

S velikim ponosom i posebnom radošću moramo naglasiti da je jedan od ovogodišnjih laureate Zoran Filipović i član Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Njemu je pripala ovogodišnja nagrada pod nazivom SREBRNO DRVO.

U obrazloženju nagrade stoji: “Zoranu Filipoviću – Za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Europi i Svijetu”.

Prilikom dodjele nagrade Zoran Filipović je rekao: “Hvala svima koji su me svojim izuzetnim životima i osobnim djelovanjem nadahnuli i pomogli mi da i ja, uz sve vas, postanem i budem bolji čovjek. Ova nagrada pripada najviše vama.”