Započinje festival prijateljstva i kulture „ Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2022.”

Poštovani sugrađani, dragi naši prijatelji,

U svojim nastojanjima da i dalje širimo optimizam i gradimo mostove prijateljstva i umjetnosti i ove jeseni s veseljem najavljujemo sada već tradicionalni festival prijateljstva “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu“, koji će se održati od 14. – 19. studenoga 2022. na nekoliko lokacija u Zagrebu,  a ulaz na sva događanja je slobodan.

Od 14. – 19. studenoga 2022. godine zagrebačka kulturna scena po jedanaesti puta odisati će duhom Sarajeva i prijateljstva budući da festival i ove godine u hrvatsku metropolu dovodi  umjetničke ‘duše’ i uspješne profesionalce s područja kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju dvaju gradova, odnosno država.

Festival organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH…iz Zagreba / Udruženje za promociju kulture i umjetnosti  „ja bih“ Sarajevo, s partnerom Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Napretkovim kulturnim centrom u Zagrebu. Organizatori su i ove godine za zagrebačku publiku osmislili i pripremili raznolik i zanimljiv program festivala.

Svečano otvorenje festivala održati će se u Matici hrvatskoj koncertom Napretkovog triaMusica Salinea“. Trio čine tri uspješne i priznate akademske glazbenice klaviristica Alma Hodžić Pašić iz Tuzle, čelistica Lidija Paulin iz Banja Luke i violinistica Lorena Milina s otoka Korčule. Ovaj talentirani trio osnovala je Glavna Napretkova podružnica u Tuzli krajem 2020. godine, a na ovom će se festivalu po prvi puta predstaviti zagrebačkoj publici.

Napretkov trio “Musica Salinea”

Drugog dana festivala u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu u Bogovićevoj 1 biti će otvorenje izložbe sarajevskog umjetnika Admira Halilovića „Slike i slavni modeli“ za čiji je postav zadužen Atelier Propadalo. Halilović na svojim slikama spaja motive glava konja i poznatih i slavnih osoba iz različitih grana umjetnosti. Na njegovim slikama našle su se mnoge poznate osobe iz BiH, regije i svijeta, kao što su Enis Bešlagić, Severina, Toni Cetinski, Hanka Paldum, Deen, Massimo, Goran Bregović, Gibonni, Nina Badrić, Đorđe Balašević, Tarik Filipović i mnogi drugi.

U sklopu festivala u kinu Tuškanac prikazivat će se bogat filmski program, igrani i dokumentarni, poznatih bosanskohercegovačkih autora, ulaz na sve projekcije je slobodan. Filmski program započinje s dokumentarnim filmom „Slike iz života“ Mustafe Mustafića o povijesti kinematografije Bosne i Hercegovine, a nastavlja se igranim filmom, triler dramom „Praznik praznine“ Jasmina Durakovića, zatim dokumentarnim filmom „Boje i ritmovi  nemira – Collegium Artisticum 1939.-1941.“ , Saida Mustajbegovića, i završava igranim filmom „Pismo glava“  Bahrudina „ Bate“ Čengića.

Festival završava na najbolji način a to je glazbom, humorom i pjesmom u subotu 19. studenoga na tradicionalnoj Coolturnoj špici koja započinje  točno u podne ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj 1, gdje će se publici po prvi puta predstaviti glazbeni sastav Ja bih… i prijatelji. Uz novonastali band festivala nastupit će i glazbeni bend CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora koji nosi naziv Ni Neki Bend. Poznati kao širitelji dobrog raspoloženja i vješti izmamitelji osmjeha Ni Neki Bend počastit će nas veselim klaunovskim glazbenim notama i svojim specifičnim plesom. Našim glazbenicima na sceni će se pridružiti i gosti iz Sarajeva, režiseri, producenti i glumci.

Ni Neki Bend, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

Nadamo se da će svatko iz raznolikog festivalskog programa pronaći nešto za sebe.

Hvala svima koji nas pratite i podržavate.

Radujemo se Vašem dolasku.

 

PROGRAM / FILMOVA / GLAZBE / IZLOŽBE / EVENTA
“Ja bih…5  dana  Sarajeva u Zagrebu 2022. / 14.-  19. 11.2022. /

 

1. dan: ponedjeljak, 14.11.2022.
19,30 sati
MATICA HRVATSKA,  Strosmajerov trg 4
Svečano otvorenje festivala
Koncert: Napretkov trio “Musica  Salinea“
/ Uz pozivnicu, a prema listi i popisu/

2. dan: utorak, 15.11.2022.
17,00 sati
Kino TUŠKANAC, Tuškanac  1
“Slike iz života bh filma“ Mustafa Mustafić, dokumentarni film
/Ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznica na blagajni kina Tuškanac/

19,30 sati
Napretkov kulturni centar, Bogovićeva 1
Izložba: “Slike i slavni modeli“  Admir Halilović
Postav:  Atelier Propadalo
/ Uz pozivnicu /

3. dan: srijeda, 16.11.2022.
17,00 sati
Kino TUŠKANAC, Tuškanac  1
“Praznik praznine“ Jasmin Duraković, igrani film
/Ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznica na blagajni kina Tuškanac/

4. dan: četvrtak, 17.11.2022.
17,00 sati
Kino TUŠKANAC, Tuškanac  1
“Boje i ritmovi nemira –  Collegium  Artisticum 1939.-1941.”
R: Saida Mustajbegović, dokumentarni film
/Ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznica na blagajni  kina Tuškanac/

5. dan: subota, 19.11.2022.
12,00 sati
Napretkov kulturni centar, Bogovićeva 1
“Coolturna špica “
Nastupaju: Sastavi “Ja BiH …i prijatelji“ i “Ni Neki Bend “CRVENI NOSOVI klaunovidoktori
Voditelji: Ismet Efendić i Goran Štrbac
Gosti iz Sarajeva režiseri, producenti, glumci

17,00 sati
Kino TUŠKANAC, Tuškanac  1
“Pismo, glava“ Bahrudin “Bato” Čengić, igrani film, FCS BiH.
/Ulaz slobodan uz preuzimanje ulaznica na blagajni kina Tuškanac/