Zagrebački salonski kvartet večeras u Tuzlu donosi spoj klasične, evergreene i tradicionalne glazbe

Večeras će u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, u sklopu 2. Napretkovih dana u Tuzli, s početkom u 19:00 sati, biti upriličen koncert Zagrebačkog salonskog kvarteta, u suradnji sa Napretkovom podružnicom u Zagrebu.

U razgovoru za Hrvatski glasnik ispred Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu govorio je Goran Štrbac i istaknuo kako je Zagrebački salonski kvartet nastao prije sada već više od deset godina.

“Nastao je iz želje za zajedničkim muziciranjem u krugu prijatelja po starim običajima zagrebačkih salona s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Jezgru kvarteta čine Lovro Kovačević, violončelist i Martina Drakulić, violinistica; brat i sestra, odrasli uz glazbu u obiteljskom domu na Pantovčaku. S njima muziciraju violinistica Lara Silvestri Valdevit i violist Petar Haluza”, kazao je Štrbac.

Navodi kako je temelj ovog komornog sastava svakako prijateljstvo te zajednička želja da ujedine klasičnu glazbu, evergreene, popularnu i tradicionalnu glazbu te ih prezentiraju široj publici i podjednako približe starijoj i mlađoj populaciji.

“Specijalnost ansambla nisu veliki nastupi u koncertnim dvoranama, premda ne izostaju i takvi, već intimniji koncerti uz prigodne rođendanske ili svadbene želje, u obiteljskom ozračju.
Aktivno sudjeluju i u edukativnim programima za djecu zagrebačkih škola, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, uz interaktivne glazbene priče. Redovito sudjeluju i na adventskim manifestacijama Grada Zagreba. Velika želja im je probuditi u mladima interes za “dobrom” glazbom, približiti zvuk klasičnog gudačkog kvarteta svim slojevima društva, oživiti stare običaje salonskog muziciranja i, najvažnije od svega, činiti ljude sretnima i izmamiti osmijeh na licu te pokoju suzu u oku slušatelja”, kaže Štrbac. Dodaje kako je suradnja Napretkovih podružnica iz Zagreba i Tuzle vrlo dobra i plodonosna.

“Već ranije smo imali nekoliko zajedničkih programa, gostovanja umjetnika iz Zagreba u Tuzli. Tu bi istaknuo Vrhbosna festival koji smo zahvaljujući Udruzi Prosoli Sveta glazba, i njenom umjetničkom voditelju gospodinu Alojziju Prosoliju, imali u Tuzli. Zadnja suradnja bio je Božićni koncert u Tuzli, na kojemu je nastupio Matija Dedić uz kolegice glazbenice. Organizaciju koncerta je jednim dijelom pomogao Napretkov kulturni centar iz Zagreba. Iskreno se nadam kako će se ova suradnja nastaviti još bolje i intenzivnije, te kako ćemo uskoro imati gostovanje umjetnika i programe HKD Napredak GP Tuzla kod nas u Zagrebu”, kaže za Hrvatski Glasnik Štrbac.

Neposredno pred večerašnji koncert poručuje kako je siguran da će svi oni “sretnici” koji dođu u srijedu na koncert Zagrebačkog salonskog kvarteta, istinski uživati u zvucima vrhunskih glazbenika jer njihova glazba i izvedba nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

“Oni koji ne budu s nama, mogu žaliti za propuštenom prilikom da se opuste i uživaju uz glazbu i druženje, uz obrade filmskih glazbenih tema koje će nam prirediti kvartet iznimnih virtuoza i prijatelja”, dodaje za kraj razgovora Goran Štrbac.

(Izvor: Hrvatski glasnik)