Napretkovi dani u Tuzli: Nesvakidašnji koncert Zagrebačkog salonskog kvarteta

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, Glavna podružnica Tuzla u srijedu 9. veljače je nesvakidašnjim koncertom počastilo građane u Atelju “Ismet Mujezinović”. Koncert je upriličen u okviru manifestacije Napretkovih dana u Tuzli, a nastupio je “Zagrebački salonski kvartet”.

Zagrebački salonski kvartet je nastao iz želje za zajedničkim muziciranjem u krugu prijatelja po starim običajima zagrebačkih salona s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Jezgru kvarteta čine Lovro Kovačević, violončelist, i Martina Drakulić, violinistica, brat i sestra odrasli uz glazbu u obiteljskom domu na Pantovčaku te violinistica Lara Silvestri Valdevit i violist Petar Haluza.

Zagrebački salonski kvartet

Pozdravne riječi prije samog koncerta uputio je dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak u Zagrebu najavivši nastup Zagrebačkog salonskog kvarteta. Dodao je kako je ovo svojevrsni nastavak dugogodišnje suradnje sa violinisticom kvarteta, Larom Silvestri Valdevit, koja je bila i Napretkova stipendistica. Istaknuo je da se Zagrebački salonski kvartet osim promocijom dobre muzike bavi i edukativnim programima za mlade.

Publika je bila u prilici poslušati klasične kompozicije, evergreene, popularnu i tradicionalnu glazbu u vlastitim aranžmanima ovog kvarteta. Dugotrajni pljesak na kraju koncerta bio je najbolja nagrada gostima iz Zagreba.