Za HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla 2020. godina bila jedna od najuspješnijih

Predstavljamo izvješće o radu HKD Napredak glavna podružnica Tuzla za 2020. godinu, za Napretkovce u Tuzli ovo je bila jedna od najuspješnijih godina.

VELJAČA (4. II. 2020. godine)

Umjetničke slike i radovi nastali na XX. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške“ predstavljeni su tuzlanskoj javnosti u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

U ime organizatora ove vrijedne izložbe predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević je izjavio: „Moramo reći da smo mi u Napretku veoma ponosni što ovaj naš kapitalni projekt traje sada već dvadeset godina. Ta činjenica nas ispunjava zadovoljstvom. Naravno da i u budućnosti planiramo raditi jednako kvalitetno. Važno je imati ovakve projekte posebice zato što se Kolonija događa na Breškama, prelijepom selu pored Tuzle i svaki put nakon tjedan dana rada umjetnici odlaze zaljubljeni u ovaj kraj, zavole ljude i Tuzlu. Svaki put se žele ponovno vratiti.“

Međunarodna likovna kolonija „Breške“ jedna je od najdugotrajnijih likovna kolonija u BiH. Okuplja umjetnike iz zemalja regije i cijele Europe. O vrijednosti umjetničkih djela koja su nastala na prošlogodišnjoj Likovnoj koloniji „Breške“ na otvorenju izložbe govorila je profesorica Marina Trogrlić. „Ovdje imamo različite likovne izričaje i iako sam i sama bila sudionicom Kolonije, bilo je zanimljivo vidjeti kako su umjetnici razmjenili svoja tehnička i slikarska iskustva. Umjetnička djela nose različite tematike, a možemo vidjeti i kako se kroz dugi niz godina sama inspiracija kod umjetnika mijenja. Odnosno, kako se umjetnici mijenjaju tako se i sam koncept izložbe mijenja. U suštini umjetnici govore o svom unutarnjem svijetu bez obzira gdje se oni nalazili“, istaknula je likovna umjetnica Marina Trogrlić.

Međunarodna likovna kolonija Breške je od izuzetne važnosti za Tuzlanski kanton, a odluku o tome je donijela Vlada Tuzlanskog kantona. Izložbu je svečano otvorio ministar kulture, sporta i mladih u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović kazavši da je 20 godina trajanja i postojanja Međunarodne likovne kolonije „Breške“ već dostojno pisanja jedne umjetničke povijesti. „Ova Kolonija građanima Tuzlanskog kantona pokazuje jednu novu vrijednost koju trebamo baštiniti. Vlada Tuzlanskog kantona kao i Ministarstvo kulture, sporta i mladih će uvijek stati iza ovakvih projekata i manifestacija“, poručio je Srđan Mićanović tijekom otvorenja izložbe.

Međunarodna likovna kolonija „Breške“ je do sada iznjedrila oko 800 umjetničkih djela, a njihovom prodajom stipendirani su najbolji učenici i studenti.

TRAVANJ (30. IV. 2020. godine)

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli upriličilo je online izložbu grafika Virgilija Nevjestića. „Meni je priča o Virgiliju Nevjestiću impresivna. To je priča o jednom malom čovjeku iz jedne male sredine koji je napravio veliku svjetsku karijeru“, kaže Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Virgilije Nevjestić je bio grafičar, slikar i pjesnik impresivne biografije, rođen u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. godine. Nevjestić je 1963. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na V. biennalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina. Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. godine bit će proglašen najboljim grafičarom u Parizu. Nekoliko godina poslije počet će raditi na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, a ubrzo će postati i voditelj instituta. Nakon toga će nastaviti bilježiti brojne druge uspjehe i dostignuća te će ostaviti dubok trag u francuskim i europskim umjetničkim krugovima. U Parizu je 1987. godine osnovao L’académie Virgile na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora. Francuska ga je kritika svrstala u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Samostalno je izlagao u Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Haagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku. Izdao je brojne mape grafika, oslikavao je književna izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića i C. Baudelairea te se družio sa Samuelom Beckettom i Pablom Nerudom.

Da je riječ o iznimnoj umjetničkoj duši svjedoči i činjenica da je pisao i pjesme koje je ilustrirao vlastitim crtežima. „Slikar je to intime, koji privlači podjednako likovne sladokusce, poznavatelje i štovatelje, kritičare različitih profila i opredjeljenja: djelo mu je zato dovoljno široko, aluzivno i asocijativno, bizarno i svakodnevno, transcendentno i alegorijsko, simboličko, erotičko i oniričko, nadrealno i zbiljsko, protestno i kritično. Franjevačka Galerija Kristian Kreković u Tuzli postla je, zahvaljujući online videoprezentaciji Nevjestićevih djela, mala imaginacija Ateliera Virgilija Nevjestića s pariškoga Boulevard Saint Jacques 28, prostora u kojem je i nastao fascinantan opus jednog od najvećih majstora grafičke umjetnosti dvadesetoga stoljeća“, istaknuo je fra Franjo Ninić, župni vikar Franjevačkog samostana Tuzla.

Cjelovito izvješće o radu HKD Napredak glavna podružnica Tuzla za 2020. godinu, ali i ostale novosti iz podružnica HKD Napredak, kulture i društva možete pročitati na stranicama Hrvatskog glasnika.

Prošle je godine donesena odluka da Hrvatski Glasnik preraste u web platformu, a tu je odluku potvrdila i Skupština Društva u listopadu. Pripreme za prelazak na web platformu trajale su tijekom 2020. godine i portal je polagano popunjavan vijestima i zanimljivostima da bi u četvrtak 31. prosinca web platforma Hrvatskoga glasnika i službeno započela je s radom. Urednica Napretkovog portala je poznata tuzlanska novinarka i dopredsjednica Napretka u Tuzli gđa Maja Nikolić.

Izvor: Hrvatski glasnik