XV. Rasprave o turizmu na temu: Sportski turizam u Hrvatskoj –možemo li više i kako?

Institut za turizam i Hrvatsko kulturno društvo Napredak Vas sa zadovoljstvom pozivaju na XV. Rasprave o turizmu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH na temu Sportski turizam u Hrvatskoj – možemo li više i kako?

Rasprave će se održati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, u četvrtak, 12. ožujka 2020. godine s početkom u 12.30 sati.

O sportskom turizmu govorimo najčešće povodom organizacije značajnijih međunarodnih sportskih događanja, kada se bavimo pitanjima učinkovitosti i opravdanosti ulaganja u takve manifestacije. Znatno se rjeđe bavimo pitanjima razvoja sportskog turizma, njegovim obilježjima i doprinosima razvoju turizma, produženju sezone ili povećavanju potrošnje. Strategija razvoja turizma do 2020. u velikoj se mjeri oslanja na različite oblike sportskog turizma, a rezultati TOMAS istraživanja (Institut za turizam 2018) pokazali su značajno povećanje sportske rekreacije kao motiva dolaska u Hrvatsku – sa 7% u 2014. godini, na 20% u 2017. godini, a s obzirom na generalne potrošačke trendove u svijetu i Europi (Euromonitor International 2019) može se i nadalje očekivati povećan interes za aktivnim odmorom i onim temeljenom na nizu sportskih aktivnosti . No, istodobno turisti u ocjeni zadovoljstva boravkom u našoj zemlji sve su manje zadovoljni sportskom ponudom.

Pitanja na koja tražimo argumentirane i konkretne odgovore su sljedeća:

 • Kakve su mogućnosti boljeg povezivanja sportskog sektora i turizma? Što su tu najveće barijere i kako ih premostiti?
 • Koji oblici sportskog turizma su nam najinteresantniji? Sportska rekreacija turista, organizacija manifestacija, pripreme sportaša?
 • Uključujemo li u turističku ponudu naše tradicijske sportove/igre?
 • Koje su naše destinacije spremnije za intenzivniji razvoj sportskog turizma i koji su infrastrukturni zahtjevi?
 • Pratimo ili učinkovitost ovog oblika turizma – znamo li njegove prednosti i moguće nedostatke?
 • Kakve su nam inovacije potrebne za razvoj sportskog turizma? Imamo li odgovarajuće kadrove?

Nakon uvodnog izlaganja koje će održati dr. sc. Sanda Čorak, odgovore na ova pitanja probati će dati panelisti:

 • Gari Capelli, ministar, Ministarstvo turizma RH
 • Zlatko Mateša, predsjednik, Hrvatski olimpijski odbor
 • Tomislav Popović, predsjednik uprave, Maistra d.d.
 • Goran Šprem, agencija UNILINE
 • Sanda Čorak, znanstvena savjetnica u Institutu za turizam.

Rasprave će moderirati Đuro Tomljenović, a namijenjene su općoj i stručnoj javnosti , medijima te svima koji žele saznati više o razvoju sportskog turizma u Hrvatskoj. Gosti će u Raspravama moći sudjelovati postavljanjem pitanja panelistima.

Predviđeno trajanje Rasprava je od 12.30 do 14.30 sati , nakon čega će uslijediti neformalno druženje uz prigodni domjenak.

Molimo da Vaš dolazak najavite na e-mail: [email protected] ili na telefon:01/ 3909 643

Veselimo se Vašem dolasku!