Vrijeme darivanja i brige za bližnje


U vrijeme adventa ili došašća, kada se pripremamo za najveseliji kršćanski blagdan nastojimo se sjetiti i osjetiti one koji nemaju tu sreću da u ozračju svoje obitelji i svog doma dočekaju Božić. Napretkova neformalna volonterska grupa Agape sa svojim aktivistima nastoji makar i simboličnim gestama ukazati na one koji nemaju i potaknuti sve nas da učinimo nešto dobro kako bi i njima Božić bio veseliji.
U ponedjeljak, 7. prosinca 2020. u prostorima HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu članovi HKD Napredak zajedno s članovima udruge Fajter za pomoć beskućnicima i kreativnom radionicom koju vodi Jasminka Fuchs priredili su izložbu slika i suvenira koje su zajednički izradili kako bi ispoljili svoju kreativnost i ujedno pomogli potrebitima.

Izložbu je otvorio prof. dr. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom ovih udruga s HKD Napretkom, kojom se kroz različite zajedničke akcije pomaže socijalno ugroženima i potrebitima.
Mile Mrvalj, predsjednik udruge Fajter zahvalio je Napretku na razumijevanju i pomoći u svim akcijama kojima se nastoji javnosti približiti stvarno stanje i poroblemi beskućništva s kojima se danas susreću i zemlje s puno boljim standardom od Hrvatske.

Po riječima voditeljice radionica Jasminke Fuchs osnovni cilj ovih radionica bio je privući i beskućnike na tečaj oslikavanja tehnikom mandala. Osim što su kroz tečaj i druženje s članovima udruge naučili jednu zanimljivu tehniku oslikavanja, oni su kroz izradu suvenira naučili i kontrolu smirivanja psihološkog stanja koje se postiže izradbom mandala.

Značenje riječi mandala potječe iz sanskrtskog što označava krug ili u prenesenom značenju „cijeli svijet“. Oblik kruga predstavlja zaokruženost, cjelovitost, puninu i cirkuliranje. Mandale se od davnina, kao i danas, koriste kao snažno sredstvo meditacije i kao predivan ukras u interijerima i dekoracijama. Mandala svojom unutarnjom geometrijom, elementima, oblicima i koloritom oslikava određenu energetsku matricu. One mogu biti raznih oblika, a mogu imati razne unutarnje krugove, trokute, kvadrate i dr. U mandale se unose elemente po inspiraciji, iz prirode, utjecaja elemenata, strana svijeta ili bilo kojih drugih motiva.

Raznolikost dinamike mandala, njenih formi i oblika stimulira različite unutarnje potencijale, a kada meditiramo na mandalu naša svijest uranja u kolektivnu svijest gdje se putem simbola aktiviraju određeni impulsi našeg uma. Slikanje i stvaranje mandale je duboko iscjeljujuće i meditativno iskustvo, rekla je u svom govoru voditeljica tečaja Jasminka Fuchs.
U pripremi izložbe pridružila se i nova Napretkova članica Kristina Ivanuš, dobitnica prestižne svijetske nagrade Hermann Gmeiner za mlade heroje iz SOS Dječjih sela.

Zbog epidemiološke situacije izložba je napravljena s ograničenim brojem posjetitelja, a za sve one koji zbog toga nisu mogli prisustvovati izložbi pozivamo da izložbu pogledaju na web stranici udruge Fajter, a svoje donacije mogu uplatiti na žiro račun udruge Fajter: HR79 2360004 1102469714.