Vinski biseri moslavačkog kraja

 

Nakon biranih vina kutjevačkog i stubičkog vinogorja prošloga je tjedna Vjekoslav Madunić u Napretkovom kulturnom centru  predstavio je Vinariju Trdenić iz Popovače. Novinari i predstavnici enoloških portala i časopisa imali su prigodu kušati birana vina s obronaka Moslavačke gore. 

Vinarija Trdenić, po riječima njenog vlasnika, nastala je prije dvadesetak godina kao nastavak tradicije stare više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu. Pored uzgoja visokokvalitetnih sorti vina kao što su Graševina, Pinot bijeli, Pinot sivi, Cabernet sauvignon, Traminac, svoje vinarsko znanje usmjerio je na njegovanje tradicije i očuvanja autohtone vrsta vinove loze Škrlet od koje je uspio proizvesti vino na zavidnoj razini. Konstantno ulaganje u nove tehnologije proizvodnje, stjecanje novih znanja, te spajajući ih sa specifičnostima i tradicijom ovog vinogorja garancija je uspjeha ove obiteljske vinarije.

Prvo od predstavljenih vina bilo je vino Škrlet koji spada u rijetku autohtonu sortu vina u Hrvatskoj. Škrlet Private Collection obiteljske vinarije Trdenić iskazuje na mirisnom profilu zelene lubenice, bijelo cvijeće, bijele jagode, breskve i ananas. No okus je svilen, srednje kiseline i izražene mineralnosti. Odnjegovan u podrumu posebnom vinifikacijom od grožđa s najboljih položaja.

Pinot Sivi Founders Reserve – Trdenić vino je za koje sommelier Tomislav Jakopović nije štedio riječi hvale.fine alkohole i izvrstan bouquet na okus. Po njegovim riječima vino je transparentne i prozračne svijetlo žute boje, umjereno gusto pa brzo pada kad se zavrti u čaši. U bogatstvu izraženih cvjetnih aroma prevladava žuta ruža a diskretno ispod osjeća se miris tek ocijeđenog mošta medene mekoće. Svježina i za sortu iznenađujuća preciznost ostavljaju senzacionalan trag na stjenkama usne šupljine. Sortna prepoznatljivost, izražena aromatika, umjerena razina slatkoće i sjajna kiselina smještaju ga na teren onih rijetkih Traminaca koji su u savršenoj ravnoteži te pritom užitni širem krugu ljubitelja vina Dugotrajnost okusa pridonosi kompleksnosti ovog nadasve harmoničnog vina.

Ništa manje ne zaostaje i Pinot Sivi koje je koncentrirane zlatno žute boje, aromatski cvjetno-voćne stilistike peluda žutog tulipana, zrele jabuke, bijele dinje i limunske trave. U ustima je vrlo meko, zaokruženo i sjajno uravnoteženo. Ostavlja na nepcu fini sloj maslačnosti koji je proizašao odležavanjem vina po sur lie metodi. Vino odlikuje istaknuta sortna karakteristika mekoće.Vrlo zanimljivo vino svojim okusom i svojom živahnom ružičastom bojom je vino Rose.  U aromatici dominira voćni karakter vrlo zrelih zgnječenih malina a u ustima je nježnog tijela i nježnog intenziteta. Polusuhi stil vina koji ostavlja snažan dojam mekoće zbog ravnoteže koju vino postiže odnosom svježine i ne provrelog grožđanog šećera.

Vinarija Trdenić uspješno se upustila u proizvodnju desertnih voćnih vina proizvedenih od najkvalitetnijih plodova domaće kupine i domaće jagode iz kolekcije Golden fruit. To su vina Blackberry – vino od kupina i Strawberry vino od jagoda koja su svojim okusom i aromom privukla posebnu pažnju kušača. Svojim proizvodima Vinarija Trdenić uvrstila se u reprezentativne vinarije Moslavine.