Večer posvećena ruskom pjesniku Ljermontovu

U petak, 30. ožujka 2019. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je zanimljivo predavanje o ruskom književniku i pjesniku Mihailu Jurjeviču Ljermontovu.

Iako je poginuo mlad sa svega 27 godina, Mihail Jurjevič Ljermontov dao je značajan doprinos bogatoj ruskoj književnosti, a oni koji su ga poznavali i proučavali njegovo djelo, vjerovali su da bi premašio i svog uzora Aleksandra Sergejeviča Puškina, da je kojim slučajem poživio duže. Rođen i odrastao u Moskvi, a zahvaljujući svojoj baki Elizabeti Arsenjevoj stekao je vrhunsko obrazovanje. Odlično je vladao njemačkim i francuskim jezikom, svirao je klavir, flautu i violina, a uz to imao je i izuzetni talen za slikarstvo i kiparstvo.   Ljermontov je napustio moskovsko sveučilište i stupio u gardijsku vojnu akademiju u Petrogradu. Potresen Puškinovom smrću napisao je pjesmu “Smrt pjesnika”, zbog koje je uhićen i po carevoj naredbi premješten na Kavkaz.

Iako je s jedne strane bio nježan i osjetljiv, imao je i svoje drugo karakterno lice. Tvrdoglav, prgav i nagao, volio je često druge podrugljivo zadirkivati, a što je u konačnici bio i uzrok njegove tragične smrti.  Svog prijatelja Martinova izluđivao je stalnim uvredama pa je zbog toga bio izazvan na dvoboj koji je tragično završio. Zanimljiv je i podatak da je Martinovljev unuk, kao ruski časnik nakon Oktobarske revolucije pobjegao u Zagreb gdje je i proživio svoj život. Ljermontova knjiga „Junak našeg doba“ nalazi se i u hrvatskim školama kao obvezna lektira, a smatra se prvim psihološkim romanom ruske književnosti.

U sklopu predavanja prikazan je isječak iz filma posvećenom životu Mihaila Jurjeviča Ljermontova, a pročitano je i nekoliko njegovih izabranih pjesama. Program je organizirala Ruska nacionalna zajednica Grada Zagreba koja ima dobru kulturnu suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, a cjelokupni program o Ljermontovu priredila je Marija Khairova, povjesničarka i dobra poznavateljica ruske umjetnosti.