Cikloturizam kao dobra prilika za razvoj turizma u Hrvatskoj

U četvrtak, 28.03.2019. godine, XII. Raspravom o turizmu na temu „Cikloturizam – jedan od najbrže rastućih turističkih proizvoda u Hrvatskoj“, Institut za turizam i HKD Napredak nastavili su svoju uspješnu suradnju u Napretkovom kulturnim centrom.
Predstavnici iz sedamnaest hrvatskih županija, devet gradova kao i predstavnici nekoliko turističkih zajednica okupili su se u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu kako bi razmijenili svoja iskustva o Cikloturizmu, najbrže rastućem turističkom proizvodu.
Na početku predavanja sve prisutne pozdravio je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, a kao uvodničar u raspravu, dr. sc. Zoran Klarić, znanstveni savjetnik Instituta za turizam održao je uvodnu prezentaciju o stanju i perspektivama razvoja cikloturizma u Europi s posebnim osvrtom na Hrvatsku.
„Cikloturizam kao najširi pojam obuhvaća turistička putovanja, biciklističke izlete, dodatnu sportsko-rekreativnu ponudu, sportske manifestacije te povremene alternativne vožnje. Potražnju i trendove u turizmu diktiraju potrebu razvoja cikloturizma kao jednog od hrvatskih turističkih proizvoda s najvećom perspektivom razvoja. Glavne prepreke razvoju su: nepostojanje osnovne prometne infrastrukture (cikloturističkih putova), mali broj biciklističkih staza i traka, loše održavanje i trasiranje ruta te njihova nepovezanost. Osim toga, ograničavajući faktori su i nedostatna smještajno-ugostiteljska ponuda, slaba prateća infrastruktura, i nedovoljna promocija,“ rekao je u svom izlaganju dr. sc. Zoran Klarić.
Kao jedno od rješenja za poboljšanje cikloturizma Klarić smatra nužnim snažnijom suradnjom Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kao glavnih dionika, ali uključivanje i svih ostalih zainteresiranih strana. Kao jedna od osnovnih poluga razvoja turistički nedovoljno razvijenih dijelova Hrvatske, osobito u kontinentalnom dijelu zemlje svakako je i razvoj cikloturizma. Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Hrvatskoj se mogu pronaći raznolike savršene staze za svačiji ukus, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u Nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te Parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka, ali to je još uvijek vrlo malo u odnosu na mogućnosti koje Hrvatska posjeduje. Sve te pogodnosti koje pruža cikloturizam u Hrvatskoj već su prepoznali mnogi inozemni turisti, ali i pružatelji turističkih usluga koji u tome vide svoju šansu. Hrvatska se u ovom trenutku po zaradi nalazi u grupi od 40 – 100 eura po gostu, a prema svojim mogućnostima i uz bolju organizaciju mogla bi biti i u samom vrhu turističke ponude.
Svojim izlaganjima u Raspravu su se uključili: Lidija Mišćin, predsjednica koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podrškom razvoju ponude, Hrvatske turističke zajednice, te mr. sc. Ivica Jujnović, voditelj službe za planiranje i strateške projekte Uprave za cestovnu i željezničku infrastrukturu, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Na Raspravi se moglo čuti o akcijskom planu razvoja cikloturizma te promicanju turističkog korištenja bicikla i biciklizma općenito. Cikloturizam pruža i veliku šansu za razvoj turizma u unutrašnjosti Hrvatske, a važna tema bila je i uklapanje regionalnih i lokalnih biciklističkih staza u EuroVelo, kao glavnih državnih ruta koje prolaze kroz Hrvatsku. Rasprava je obilovala pitanjima gostiju koji su ovoga puta pokazali izniman interes za ovu temu. Moderator i ove Rasprave o turizmu bio je Đuro Tomljenović, dugogodišnji urednik televizijske emisije Turistička klasa.