Uručenjem certifikata završen Napretkov tečaj crtanja i obrade fotografije

Uručenjem certifikata i prezentacijom radova – plakata završen je posljednji, šesti susret besplatnog tečaja crtanja i obrade fotografije kojeg je u proteklih mjesec i pol dana organizirao HKD Napredak-Glavne podružnice Mostar.

Završni susret održan je u četvrtak, 26. studenoga 2020. godine, u prostorijama čitaonice Narodne knjižnice HNŽ-a, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a od petnaest upisanih polaznika, njih devet uspješno je završilo ovaj zahtjevan tečaj crtanja i obrade fotografije.

Jer kroz ovaj Napretkovog tečaj polaznici su savladali osnove crtanja i tehnike obrade fotografije, te obradili sljedeće tematike:

– osnove crtanja i crtačkih tehnika, kroz povijest i povijest fotografije,
– o programu Photoshopu (basic interface) i formati,
– tipkovnične kratice (keyboard shortcut for Photoshop),
– automatske osnovne popravke slike (controlna traka image),
– osnovne filter popravke slike (controlna traka filter-sharpen i noise),
– selekcijski alati i crop (c) alatka za isjecanje fotografije i popravka perspektive,
– layeri, alfa kanali, mijenjanje pozadine transform clone i smudge tool te,
– fotomontaža-fotomanipuklacija i,
– izradu samostalnog rada (plakata Vintage).

Tečaj je vodio je mag. grafike i prof. likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučićčlan Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a koji je istaknuo  kako je on osobno i polaznici zadovoljni tečajem, jer su svi skupa u kratkom roku i vrijeme pandemije uspjeli održati sve planirane sate, te stigli obraditi osnove crtanja i fotografije, postavši tako jedan tim grafičkih dizajnera.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka zahvalio je za kontinuiranu potporu federalnom ministarstvu kulture i športa na čelu s ministricom Dujmović kao i na suradnji Narodnoj knjižnicom HNŽ-a i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.