U Zagrebu preminuo kartograf Nikola Badanković


U utorak, 10 studenoga 2020. godine u Zagrebu je u 86. godini života preminuo Nikola Badanković, poznati kartograf koji je između ostalog, nacrtao brojne karte za potrebe biskupija i franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini. Najveći dio svoga života Nikola Badanković proveo je u Sarajevu, a posljednje godine svoga života proživio je u Zagrebu gdje je od 2012. godine bio član Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavne podružnice Zagreb. Bio je dugogodišnji član Franjevačkog svjetovnog reda.
Rođen je 25. studenog 1934. u Varaždinu. Nakon što je u svom rodnom gradu završio Srednju rudarsko-tehničku školu, koja je bila jedina takve vrste na prostoru bivše Jugoslavije, radio je u Skopju, a od 1963. godine prihvatio je poziv s Građevinskog fakulteta u Sarajevu i tu biva zaposlen. Kasnije postaje voditelj kartografske službe Geološkog zavoda u tom gradu.
1970. godine profesor dr. Krunoslav Draganović angažirao ga je na izradi karata za poznato djelo „Opći šematizam Katoličke crkve u Jugoslaviji“. Od tada se sve više posvećuje izradi crkvenih karata pa je, uz brojne povijesne karte, nacrtao i karte velikog broja župa u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini kao i samostanskih i provincijskih područja kroz povijest Franjevačke provincije Bosne Srebrne i Hercegovačke franjevačke provincije. Karte Nikole Badankovića označavaju jedno vrijeme – vrijeme plodnog, znanstvenog, arheološkog i uopće povijesnog istraživanja i suradnje.

Kartograf Badanković dao je svoj udio i u izradi knjige urednika Franje Marića u izdanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod naslovom: „Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine“.
Na predstavljanje spomenute knjige 2012. godine u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog centra u Zagrebu govorio je o svom sudjelovanju u nastanku knjige u kojoj su objavljene karte svih župa u Bosni i Hercegovini s oznakama župnih i područnih crkava te grobljanskih kapela i granica župa. Tom prigodom podsjetio je da je njegova suradnja s Katoličkom Crkvom počela još davnih sedamdesetih godina dvadeseto stoljeća te traje više od 40 godina. Kazao je da je u tom razdoblju izradio više od 500 karata raznih veličina s tim da je njegova najveća ljubav izrada detaljnih karata katoličkih župa velikog formata kojih je do tada uradio oko 150. „“Vrijedno je spomenuti da su u ovoj knjizi prvi put na jednom mjestu ucrtane granice svih katoličkih župa i uneseni sa svim potrebnim podacima“, istaknuo je tom prigodom gospodin Badanković.
Ispraćaj Nikole Badankovića biti će 13. studenoga 2020. na zagrebačkom Krematoriju.

(Podaci iz životopisa preuzeti od kta)