U 68. godini života preminuo dr. Anto Kovačević


Sinoć je u KBC Dubrava u Zagrebu od posljedica uzrokovanih koronavirusom preminuo u 68. godini života političar, publicist i filozof dr. Anto kovačević. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije, a 2015. godine prešao je u članstvo Hrvatske stranke prava „Dr. Ante Starčević“. Dr. Anto Kovačević bio je član HKD Napredak od 1992. godine kada je obnovljen rad Glavne podružnice u Zagrebu.

Pokojni Kovačević, rođen 21. ožujka 1952. u Adi na području Odžaka u Bosni i Hercegovini, bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije, također je sudjelovao kao kandidat na predsjedničkim izborima.
Anto Kovačević bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Doktorirao je filozofiju u Beču. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog verbalnog delikta, što mu je kasnije smanjeno na šest godina. Amnesty International ga je proglasio ‘zatvorenikom savjesti’ zbog nenasilnog zalaganja za društvene promjene. Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine.