DIMOVSKI ZA HMS: Mladi umjetnici moraju biti spremni na dugu Don Kihotovsku borbu s vjetrenjačama, ali plodovi te borbe su najljepša hrana za dušu

-Mladi umjetnici moraju biti spremni na dugu Don Kihotovsku borbu s vjetrenjačama, ali plodovi te borbe su najljepša hrana za dušu, rekao je akademski slikar Nebojša Dimovski u intervjuu Hrvatskom Medijskom Servisu.

Dimovski, koji je rođeni Mostarac i dobitnik mnogih iznimnih međunarodnih priznanja na području slikarstva, mostarskoj publici po prvi put predstavit će se sljedeći tjedan. Izložba njegovih radova, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, bit će otvorena od ponedjeljka u galeriji Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

autor: Nebojša Dimovski

HMS: Poštovani gospodine Dimovski, prvi put izlažete u Mostaru i relativno ste nepoznati domaćoj publici. Možete li nam za početak reći nešto više o sebi?

DIMOVSKI: Rođen sam u Mostaru, ali veliki dio života sam proveo mijenjajući gradove i države. Smatram se nekom vrstom modernog nomada i u mom životu prevladava konstantna želja za promjenom i stalnim usavršavanjem. Nakon završene srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu otišao sam na studije u Rim, gdje sam diplomirao 2010. godine pri Accademia di Belle Arti di Roma u klasi profesora Andrea Volo. Nakon toga sam proveo dvije godine u Nizozemskoj gdje sam surađivao s američkom skulptoricom Barbarom Greenberg. 2013 godine sam prešao u Madrid gdje sam se posvetio slikarstvu i tu proveo posljednjih 7 godina s povremenim posjetama rodnom gradu.

autor: Nebojša Dimovski

HMS: Vidimo da je vaš rad valoriziran brojnim međunarodnim priznanjima, možete li nam izdvojiti Vama najznačajnije?

DIMOVSKI: Sigurno bih izdvojio prvu veliku kolektivnu izložbu u Napulju 2010.godine za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti organizirane od strane talijanskog ministarstva kulture i sporta gdje su izabrani radovi najboljih mladih umjetnika iz cijele Italije. Dodao bih i sudjelovanje na Jesenjem salonu u Madridu 2016, najstarijem natječaju u Španjolskoj pod pokroviteljstvom kralja Juan Carlosa i kraljice Sofie, kao i prvu nagradu na međunarodnom natječaju u Valenciji 2014 godine.

HMS: Kako je nastala vaša suradnja s HKD Napredak – Glavna Podružnica Mostar?

DIMOVSKI: Suradnja s HKD Napretkom je nastala prije par godina kada sam postao član te najstarije kulturne udruge s hrvatskim predznakom i društvom s bogatom poviješću. S čelnicima društva razgovarali smo o raznim projektima među kojima i održavanje škole crtanja i slikanja u Mostaru i taj projekt je bio aktualan ove godine, ali zbog pandemije je odgođen dok ne dođe neko malo bolje vrijeme. Nadamo se svi da će ono doći čim prije i da će ovo sve biti samo jedan ružan san.

autor: Nebojša Dimovski

HMS: Kakav je osjećaj, prvi puta izlagati u gradu u kojem ste rođeni?

DIMOVSKI: Mostar je grad koji inspirira i sigurno je posebno iskustvo. Jedina izložba koju sam do sada imao u BiH bila je 2013 godine u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država koja nije bila otvorenog karaktera, tako da je ovo prva prilika da se predstavim domaćoj publici i s velikom pozornošću iščekujem reakcije naših ljubitelja umjetnosti. Hvala Napretku na organizaciji izložbe i na prigodi koju mi je pružio da se predstavim svojim sugrađanima.

HMS: Koliko pandemija koronavirusa utječe na rad i djelovanje umjetnika?

DIMOVSKI: Sve zavisi kako gledamo na stvari. Sigurno je da su negativni efekti pandemije izraziti, naročito s ekonomskog aspekta, ali ako imamo pozitivan pristup možemo prepoznati prilike i prilagoditi se novonastaloj situaciji. U mom slučaju lockdown je bio izrazito produktivno i kreativno razdoblje tijekom koga je nastala serija slika koja će biti predstavljena na izložbi idućeg tjedan u galeriji u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

autor: Nebojša Dimovski

HMS: Koji motivi dominiraju u vašem opusu, gdje nalazite stvaralačku inspiraciju?

DIMOVSKI: Svoja djela smatram jednostavnim i iskrenim, a motivi na slikama uvijek variraju i oni su refleksija mog trenutnog stanja i okruženja. Inspiracija dolazi kao i druge stvari u životu, često planski kroz konstantni rad, ali češće potpuno neočekivano.

HMS: Za kraj što biste poručili drugim mladim umjetnicima kao motivaciju da budu uspješniji i ustrajniji u svom radu?

DIMOVSKI: Mladi umjetnici moraju biti spremni na dugu Don Kihotovsku borbu s vjetrenjačama, ali plodovi te borbe su najljepša hrana za dušu.. a duša je vječna./HMS/