Planinari PD Napredak – Stjepan Planić posjetili Okić grad


U nedjelju, 8. studenoga 2020. godine članovi PD Napredak – Stjepan Planić zajedno s planinarima PD Medveščak posjetili su Okić na Samoborskom gorju. Zbog epidemijološke situacije reduciran je broj izletnika pa su ovoga puta na izlet krenuli samo oni koji su se uspjeli organizirati prijevoz osobnim automobilima do početne točke uspona.
Put je vodio preko Galgova, putem koji se nešto manje prakticira u planinarskim turama, a zatim put prema Okiću do planinarskog doma Maks Plotnik. Planinarski dom nalazi se u podnožju hridine Okić na visini od 411 m nedaleko od zaselka Gornji Gorički.

Već nakon prvog uspona magla je ostala u podnožju kao i Zagreb koji je ostao prekriven maglom. Iznad planinara ukazalo se sunce i prekrasno vedro nebo koje je bilo nagrada za planinarski trud, a fotografije same govore više od riječi. Nakon kraćeg odmora kod doma svi su se popeli na preostali dio hridi vrha Okić koji se nalazi na visini od 499 m. Na vrhu hridi nalaze se zidine stararog Okić grada odakle se pruža prekrasan pogled sve do sljemenskog tornja koji se izdiže iz magle zajedno s još nekim vrhovima Medvednice.

Kako su jesenski dani sve kraći tako i izleti završavaju ranije pa je tako društvo krenulo putem povratka prema Galgovu i Zagrebu. Prije rastanka još jedna kava u domu do slijedećeg planinarskog druženja.
Fotografije: Nada Tomić