U Zagrebu predstavljena knjiga dr. sc. fra Luke Markovića

U srijedu, 28. rujna 2022. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, održano je predstavljanje knjige „Hrvati BiH između srpskog secesionizma i bošnjačkog unitarizma”, autora dr. sc. fra Luke Markovića. Uz autora o knjizi je govorio dr. sc. Nino Raspudić, zastupnik u Hrvatskom saboru koji je i recenzent ove knjige.

Dr. sc. fra Luka Marković, doktor je povijesnih znanosti, teolog i magistar čiste filozofije, a novoobjavljena knjiga posvećena je položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Fra Luka Marković već nekoliko posljednjih godina profilirao se kao jedan od ponajboljih analitičara društveno-političke scene kako na globalnom tako i na regionalnom planu, a posebno na politička zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Njegove teze koje iznosi u knjizi potkrepljene su argumentima koji nekima nisu baš po volji, pa tako i pogovoru knjige stoji  kao će ova knjiga podići dosta prašine. Fra Luka kao Hrvat, katolik i franjevac svoje tekstove piše iz ljubavi prema svom narodu ne zatvarajući oči za one negativne pojave koje Hrvatima uzrokuje njegovo političko vodstvo koje očito nije doraslo vremenu u kojem živimo. Puno je takvih tekstova u ovoj knjizi u kojima se vidi fra Lukina dobronamjernost, a ponekad i rezigniranost zbog činjenice što se njegov narod, usprkos svim potencijalima koje ima, nalazi u ovakvom položaju u odnosu na druge narode u BiH, ali i jer je unutar sebe podijeljen ne uspijevajući izgraditi prijeko potreban politički pluralizam, napisao je dr. sc. Petar Jeleč.

 

Na početku predstavljanja knjige Blaženka Krajina, članica Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu pročitala je neke pojedinosti iz bogatog životopisa dr. sc. fra Luke Markovića te pogovor knjizi koji je napisao dr. sc. Petar Jeleč.

O knjizi i autoru govorio je dr. sc. Nino Raspudić, zastupnik u Hrvatskom saboru koji je i recenzent ove knjige. Raspudić je naglasio da već dugi niz godina prati tekstove fra Luke Markovića koji su objavljivani u različitim časopisima i portalima.

U jednom od uvodnih tekstova ističe kako je Bosni i Hercegovini potreban „glas žirafe“ umjesto „glasa vuka“, odnosno jezik približavanja umjesto jezika sukobljavanja. Uvjeren je kako se „tragedije događaju kao posljedica ljudske nesposobnosti da se služi miroljubivim jezikom i postigne zajedništvo, da se suživi s potrebama drugih“. No miroljubiv jezik nikako ne znači mlak i mlitav govor ili nojevsko guranje glave u pijesak pred grubom stvarnošću. Štoviše, bez istine, kolikogod ona nekada bila tvrda i nedovoljno „politički korektna“nema pravog dijaloga, rekao je Raspudić o knjizi.

Nakon recenzenta o svojoj knjizi je govorio autor kao i o motivima koji su ga potakli da napiše ovu knjigu koja je svojim pojavljivanjem uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini pobudila veliki interes kod sva tri naroda u BiH, ali također i Hrvatskoj.

Na kraju predstavljanja u glazbenom dijelu programa nastupila je Lea Tvrtković, mlada violinistica, učenica III. razreda srednje Glazbene škole Blagoja Berse.