U Lisinskom održan koncert prvonagrađenih „2. Međunarodnog natjecanja solo pjevača Stojan Stojanov Gančev“

U četvrtak, 29. rujna 2022. godine u Maloj dvorani  Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan je svečani koncert prvonagrađenih pjevača na Međunarodnom natjecanju solo pjevača „Stojan Stojanov Gančev“. Oni najbolji imali su priliku još jednom pokazati svoje znanje i pjevačko umijeće.

Iako je i ove godine Međunarodno natjecanje solo pjevača „Stojan Stojanov Gančev“ održano pod epidemiološkim uvjetima, za razliku od prethodne godine, odaziv pjevača koji su nastupili uživo bio je velik. Ove godine natjecalo se 58 pjevača u različitim kategorijama iz nekoliko zemalja regije: Hrvatske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Organizator natjecanja je udruga Musica iz Zagreba, a  natjecanje je dobilo ime po pjevaču i pedagogu koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na generacije pjevača i publike koja je slušala kreacije njegovih uloga koje je tumačio na pozornicama Hrvatske i inozemstva. Svojim stručnim i temeljitim pristupom odgojio je niz opernih pjevača i pedagoga koji djeluju diljem svijeta. U svojoj bogatoj karijeri često je bio i član žirija na međunarodnim natjecanjima mladih solo pjevača. Pravedan, strog ali ponajprije dobronamjeran svakom bi pjevaču poslije nastupa rado prišao, s njim razgovarao te podijelio mišljenje i savjet. Organizatori ovog natjecanja željeli bi kvalitete koje je imao profesor Stojanov njegovati i prenijeti ih na mlade naraštaje.

Nastupom nagrađenih u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog dala se vidjeti kvaliteta samih sudionika natjecanja, a time i opravdanost ovakvog natjecanja. Idejna začetnica ovog natjecanja je Arijana Gigliani Philipp, koja je i sama bila u klasi profesora Stojana Stojanova. Kao profesorica i pedagoginja i sama je izvela na scenu nekoliko kvalitetnih pjevača s kojima je osvajala brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima.

I ove godine dvije prve nagrade osvojili su pjevači iz njene klase Rea Veseli, sopran i Jakov Kalajžić, bas koji su sudjelovali i u različitim Napretkovim glazbenim događanjima. Pored navedenih nagrade u različitim kategorijama dobili su: Ružica Miletić, sopran, Petra Pia Kartelo, sopran, Petra Cik, sopran, Marija Tici, sopran, Josip Švagelj, tenor, Benjamin Šuran, bas, Stjepan Režić, bariton, Sara Ognjenović, sopran, Pia Novak, sopran i Mateo Đikić, tenor.

Svi sudionici bili su u pratnji svojih profesora-mentora i uz glazbenu korepeticiju korepetitora poput Marija Čopora, Dine Katnić, Aleksandra Stankovića, Darje Mlakar Maležič i drugih.