Rasprava o turizmu na temu: MAKROEKONOMSKI UČINCI TURIZMA

Institut za turizam i Napretkov kulturni centar pozivaju Vas na posebno izdanje Rasprava o turizmu na temu: MAKROEKONOMSKI UČINCI TURIZMA koja će se održati u srijedu, 19. listopada 2022. s početkom u 11:00 sati u prostorijama HKD Napredak, Bogovićeva 1 (1. kat), Zagreb

Pozivamo vas na posebno izdanje rasprava o turizmu u kojima će biti prikazani najvažniji rezultati istraživanja provedenih u okviru znanstveno-istraživačkog projekta “MACROTOUR – IP-2018-01-2961” koji Institut za turizam uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost provodi od kraja 2018. godine. Ako se u fokus stavi lokalno stanovništvo, može se ustvrditi da su mikroekonomski učinci turizma, posebno u turistički razvijenijim regijama Hrvatske, poprilično vidljivi. Do sad smo, međutim, u hrvatskoj javnosti uglavnom svjedočili nepotpunim odgovorima na pitanja na koji točno način i u kolikoj mjeri turizam utječe na makroekonomske agregate. Stoga će u ovim raspravama prvenstveno biti riječ o utjecaju turizma na bruto domaći proizvod, zaposlenost i inflaciju. Na koji način turizam općenito utječe na gospodarski rast? U kolikoj mjeri turizam utječe na cikluse bruto domaćeg proizvoda? Produbljuje li turizam recesije ili ih ublažava? Kakav je utjecaj turizma na tržište rada? Postoji li u Hrvatskoj turizmom potaknuta inflacija i, ako da, koliko je ona zaista značajna? Sve su to pitanja na koja će odgovore nastojati dati panelisti te drugi renomirani stručnjaci koji će se uključiti u raspravu.

Otvaranje:

Doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Zagreb

Uvodne prezentacije:

Dr. sc. Ivan Kožić, voditelj projekta “MACROTOUR – IP-2018-01-2961”

Panelisti:

Dr. sc. Maruška Vizek, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju u Ekonomskom institutu

Prof. dr. sc. Josip Tica, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mr. sc. Velimir Šonje, nezavisni analitičar te osnivač i direktor tvrtke Arhivanalitika/Ekonomski lab

Dr. sc. Neven Ivandić, viši znanstveni suradnik u Institutu za turizam

Rasprava je namijenjena stručnoj javnosti, medijima te svima koji žele saznati više o problematici makroekonomskih učinaka turizma. Sudjelovanje je besplatno. Broj sudionika je ograničen. Nakon rasprave će uslijediti neformalno druženje uz prigodni domjenak.

Prijave za sudjelovanje preko linka: https://tinyurl.com/4nychh7h  ili na e-mail: [email protected]