U Zagrebu otvorena likovna izložba PULS 2018.

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu sinoć je u sklopu manifestacije Pet dana Sarajeva u Zagrebu otvorena izložba slika i skulptura nastalih 2018. godine na prvom Posavskom umjetničkom likovnom simpoziju održanom u Garevcu u Bosanskoj Posavini.

U uvodnoj riječi prisutnima se obratila Slavica Mijić Lukač, predsjednica Napretkove zaklade Otvorene kuće u Garevcu gdje su djela i nastala, te predstavila voditelja i idejnog začetnika simpozija Antu Kajinića, slikara i profesora likovnih akademija u Širokom Brijegu i Mostaru.

U svom izlaganju prilikom otvorenja izložbe Anto Kajinić je rekao:“Cijeli stvarateljski pristup,  tijekom pripreme, profilirao se usmjerenošću na praćenju naznačenog umjetničkog tkiva u recentnoj hrvatskoj umjetnosti. Naznačeno utemeljuje zaključivanje da je ovo stvarateljsko okupljanje, u svojoj naravi, bilježenje domašaja hrvatske ovovremene vizualnosti ( prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj), pa time propitujuće i istraživačko. To ga i odvaja od uobičajenih, i brojnih, umjetničkih kolonija i pridružuje malobrojnim umjetničkim simpozijima. Pošto se predmetni simpozij iznjedrio u Bosanskoj Posavini nazvan je Posavskim umjetničkim likovnim simpozijem (PULS) i skromni je prinos habitusu ukupne hrvatske duhovnosti u zemlji Bosni i Hercegovini, u svjetlu svekolikih realiteta u ovovremenom istrajavanju. Nešto može trajati i istrajavati ako je svoje, neponovljivo, a takvim se postaje samoponiranjem i požrtvovanjem.“

Na vijest o izgradnji autoputa u neposrednoj blizini Otvorene kuće u Garevcu, Kajinić je izrazio zebnju za budućnost održavanja ovog simpozija i budućnosti povratka Hrvata u jednu od zadnjih hrvatskih enklava u Republici Srpskoj.

Uz Antu Kajinića, idejnog začetnika ovog likovnog simpozija, na izložbi PULS 2018. godine svoje radove nastale u Garevcu srpnja 2018. godine izložili su: Mato Andrić, Dejan Duraković, Željko Koren, Josip Mijić, Zvonimir Perak, Marko Šošić, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković, renomirani umjetnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ti umjetnici su, u svom dosadašnjem stvarateljskom djelovanju prepoznavani po dosljednoj uporabi vlastitih vizualnih izražajnih sintagmi, što ih je činilo postojanim u realiziranju dijela koja pripadaju ukupnoj riznici hrvatskog stvaralaštva. Izložbu je postavio voditelj simpozija Anto Kajinić, a u glazbenom dijelu programa prigodom otvaranja izložbe nastupile su nekadašnje Napretkove stipendistice, danas ugledne glazbene umjetnice, violinistice Iva Kralj i Lara Silvestri Valdevit.

U ime Zvonka Milasa, državnog tajnika pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, Izložbu je otvorila Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tom prigodom čestitala je Napretku na ustrajnosti u očuvanju i promicanju hrvatske kulture kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim krajevima gdje Napredak ima svoje podružnice.

U ime gradonačelnika Milana Bandića prigodom otvorenja izložbe prisustvovala je i Maja Petrić, viša savjetnica pri Uredu za kulturu Grada Zagreba.