Kestenijada, dobar povod za druženja planinara


Članovi Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić iz Zagreba u subotu, 12. listopada 2019. godine sudjelovali su na Kestenijadi, tradicionalnoj manifestaciji koju priređuje Turistička zajednica Hrvatske Kostajnice. Razlog više za to je bila i dobra suradnja s Planinarskm društvom „Djed“ iz Hrvatske Kostajnice čije su osnivanje potakli i pomogli sadašnji članovi PD Napredak – Stjepan Planić iz Zagreba.

Još 1998. godine na inicijativu tadašnjih članova PD Medveščak Dragutina Vujića, Marija Miloševića, Katice Devčić i drugih u suradnji s Murisom Arnautovićem, bivšim predsjednikom Turističke zajednice Hrvatska Kostajnica, postavljena je planinarsko-pješačka staza pod nazivom „Ledererova staza“ koja vodi do mjesta Čukur gdje je 10. kolovoza 1991. godine mučki ubijen snimatelj Hrvatske televizije Gordan Lederer. Niz godina stazu su održavali članovi PD Medveščak i PD Napredak – Zagreb, a po osnutku PD „Djed“ iz Hrvatske Kostajnice, staza je predana njima na održavanje. Danas se na mjestu pogibije nalazi impresivni spomenik Gordanu Ledereru sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Unu i Hrvatsku Kostajnicu, a spada u nezaobilazno mjesto svih onih koji dolaze posjetiti Hrvatsku Kostajnicu.

I ovoga puta Kestenijada je iskorištena kao dobra prilika za sastanak i druženje s Dejanom Kučinom, predsjednikom Društva, Murisom Arnautovićem te članovima PD Djed gdje su dogovorene nove suradnje, zajednički izleti te edukativni izleti i predavanja za đake osnovne škole Davorin Trstenjak iz Hrvatske Kostajnice.

Bila je to dobra prigoda za zajedničku fotografiju pokraj Ledererovog spomenika gdje su se uz domaćine susrela i dva zagrebačka planinarska društva.