Marunada u Lovranu


Marunada u Lovranu uvijek je dobra prilika za odlazak na Učku i vrh Vojak sa kojeg se za lijepog vremena pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev sa obližnjim otocima. Ovogodišnja Marunada u Lovranu organizirana je s planinarima PD Medveščak s kojim PD Napredak – Stjepan Planić ima dobru suradnju. Iako južina i niska oblačnost nisu pružili priželjkivani doživljaj Učke, ipak se za svakoga moglo pronaći po nešto.

Jedan dio planinara zaputio se na Vojak, a drugi, nešto veći predvođen Katicom Devčić otišao je do Vele drage, smještene na zapadnim obroncima Učke koja se također nalazi u sastavu Parka prirode Učka. Riječ je o krajoliku s posebnim morfološkim oblicima nastalim procesom otapanja, trošenja i erozije stijena koji su stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Tu se nalazi poučna staza s edukacijskim tablama na kojima se nalaze tumačenja o nastalim procesima. Na kraju staze je vidikovac odakle se pruža jedinstven pogled na cijelu Velu dragu i na zadivljujuće vizure vapnenačkih tornjeva kao i drugih posebnih morfoloških oblika.

Nakon obilaska Vele drage obije grupe sastale su se na Poklonu, gdje se nalazi i istoimeni planinarski dom na Učkoj. Tu je dogovorena suradnja s PD Opatija koji su i vlasnici Planinarskog doma „Poklon“. Slijedi zajednički odlazak u Lovran i prekrasna šetnja kroz šetalište Lungomare, poneka kava uz more, a zatim povratak u Zagreb.