U Tuzli promoviran 68. broj Hrvatskog narodnog godišnjaka

U okviru Napretkovih dana u Tuzli Hrvatsko kulturno društvo Napredak promoviralo je novi broj Hrvatskog narodnog godišnjaka u petak 29. siječnja u Umjetničkog galeriji „Kristian Kreković“.

Izlagači ovogodišnjeg izdanja godišnjaka bili su Miroslav Landeka, urednik Napretkovog kalendara i dopredsjednik HKD Napredak, Ivana Barišić članica središnje uprave HKD Napredak, Sanjin Kodrić, predsjednik BKZ Preporod, Hiba Mustafić, predsjednica udruge likovnih umjetnika HKD Napredak.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak glavna podružnica Tuzla i jedan od organizatora navodi da je Napredak uspio prebroditi veoma tešku godinu i usprkos nedaćama izdao još jedan veoma poseban broj godišnjaka, što dokazuje logo godišnjaka posvećen 30. godini od obnavljanja HKD Napredak.

Uz tradicionalni godišnjak promoviran je Napretkov kalendar za 2021. godinu, oslikan prekrasnim vodopadima u Bosni i Hercegovini.

Urednik kalendara Miroslav Landeka navodi da je HKD Napredak prepoznatljivo po svojoj izdavačkoj djelatnosti, da svaki novi kalendar pripremaju sa puno osjećaja i nadaju se da će kalendar biti mali doprinos u očuvanju prirodnih ljepota BiH.

„Napredak je i ove godine unatoč činjenici da se svijet promijenio zbog pandemije tiskao svoj kalendar, iako su mnogi u svijetu iz navedenih razloga obustavili izradu. Proteklih godina predstavljali smo mostove, crkve, stećke a ove godine smo se odlučili za vodopade. Bosna i Hercegovina ima mnogo prirodnih ljepota i nastojimo ih narednih godina promovirati. Autor dizajna ovogodišnjeg godišnjaka je Igor Šutalo, mons. Tomo Knežević ispisao je katolički imendanski kalendar, recenziju je uradila profesorica dr. Vanda Babić, članica Središnje uprave. Kalendar je tiskao Grafotisak iz Gruda. Karakteristično za ovogodišnji kalendar je da on nosi Napretkov potpis“, istakao je Miroslav Landeka za HG.

Prvo veče Napretkovih dana u Tuzli pored promocije upotpunila je i izložba slika „Annale 2020“ pod pokroviteljstvom likovnih umjetnika HKD Napredak. Predsjednica ove udruge Hiba Mustafić navodi da je za njihove umjetnike izuzetna čast i zadovoljstvo što su dio ovog projekta i nadaju se novim uspješnim izložbma u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“.

Ivana Perić

Izvor: Hrvatski glasnik