Miroslav Bilać slikao je život i žurio da ga što više zabilježi na svojim djelima

Izložba “Miroslav Bilać – Vjetar života” otvorena je sinoć u galeriji MAK Muzeju književnosti i kazališne umjetnosti BiH, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Na izložbi je predstavljeno više od 40 djela likovnog umjetnika i scenografa Miroslava Bilaća koja se čuvaju u fundusu HKD “Napredak”.

Bilać je bio aktivni član “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika od njenog utemeljenja 1994. godine.

– Prema ideji naših kolega izložba je nazvana ‘Vjetar života’. Autora je vjetar života odnio u stvaralačke slikarske vode te je to i najprikladniji naziv. Volio je slikati vodu, ali i konje. Konji su mu bili vječita inspiracija – istaknula je Hiba Mustafić, predsjednica “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika.

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik  Društva ističe da je u posljednjih 30 godina svoje obnove, ali i kroz čitavo postojanje od 120 godina, “Napredak” pokušavao kroz kulturne aktivnosti podići svijest svih naroda i građana BiH.

– Čast nam je da smo večeras upriličili izložbu Miroslava Bilaća, čovjeka koji je ostavio duboki trag u kulturnom djelovanju ne samo Sarajeva, već i cijele BiH i šire. Ove slike su ostavština koje je njegova supruga poklonila društvu “Napredak”. Mi smo ih restaurirali i na ovaj način ponudili svim građanima – istaknuo je predsjednik Čiča.

Ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je da je veoma sretan što je “Napredak” priredio ovu izložbu jer se boji da Miroslava Bilaća polako zaboravljaju u Sarajevu, gradu u kojem je proveo život.

– S Miroslavom Bilaćem sam surađivao, družio se i smatram da je velika čast što se mogu nazvati njegovim prijateljem. S njim je teško bilo ne biti prijatelj. Svi koji su ga poznavali znali su njegovu plemenitu dušu. Čitav svoj radni vijek proveo je u sarajevskom Kamernom teatru kao scenograf , a pored toga radio je crteže, grafike, akvarele, ulja na platnu… Miro je slikao život i žurio da taj život zabilježi što je moguće više na svojim platnima – istaknuo je Krsmanović.

Izložbu je otvorio Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH.

– Miroslav Bilać je srednju školu završio u Tuzli, ja dolazim iz Tuzle kao i predsjednik “Napretka” Nikola Čiča i to je poveznica među nama. Drago mi je da imamo priliku da pogledamo njegova djela, od kojih se neka izlažu po prvi put – kazao je Krešić.

Izložbi je nazočio i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, savjetnik Mladen Glavina.

Voditeljica programa otvorenja izložbe bila je Mihneta Avdić.

Nije slučajno da se Bilaćeva djela izlažu u galeriji MAK jer se u Muzeju književnosti i kazališne umjetnosti BiH čuva zbirka scenografskih i kostimografskih skica koje je ovaj vrsni umjetnik poklonio toj instituciji na molbu muzejske savjetnice Amine Abdičević.

Miroslav Bilać je rođen u Travniku 1931. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu. Dok je pohađao srednju školu u Tuzli, pažnju mu je privuklo kazalište pa je tu strast pretočio u životni poziv. Uporedo, svoj prirodni talent za umjetnost u slikarstvu je utvrdio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radni vijek je proveo u kazalištu  kao profesionalni scenograf.

Za Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao i za mnoga druga kazališta širom Bosne i Hercegovine, uradio je oko 200 scenografija. Godine 1956. počeo je izlagati s Udrugom likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), a 1966. godine postao je i članom ove udruge. S ULUBIH-om je redovito izlagao u zemlji i inozemstvu. Samostalno je priredio oko 500 izložbi u BiH i drugim gradovima bivše Jugoslavije kao i u inozemstvu. Ostvario je studijska putovanja u zemlje Europe i Latinske Amerike. Za svoj rad dobio je razna priznanja i nagrade.

Preminuo je 21. kolovoza 2003. u Sarajevu u 73. godini. Pokopan je na groblju “Sveti Josip” u Sarajevu.