Napretkova Glavna podružnica u Mostaru osnovala glazbeni trio „Senso“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Mostar sredinom siječnja,  osnovalo je glazbeni trio“ Senso“, kojeg čine vrsne glazbenice i članice HKD Napredak, mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević , violončelo.

HKD Napredak, glavna podružnica Mostar želi nastaviti proširivati svoje kulturne aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju kulturnih potreba naših članova ali i svih građana Mostara, na taj način i obogati kulturni života ali i podizati kulturnu ponudu u gradu Mostar, a u konačnici i stvarati ambijent za poboljšanju uvjeta za razvoj i promicanje kulture“, kazao je inicijator osnivanja  trija „Senso“ Miroslav Landekadopredsjednik HKD Napredak.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Članice trija spaja mladost i iskustvo, te su u svoje životopise već ugradile veliki broj nastupa, ali i pedagoški rad.

Monija Jarak Mikulić je rođena 10. 4. 1989. godine u Mostaru. Završila je Osnovnu i Srednju glazbenu školu Ivana Plemenitog Zajca – smjer solo pjevanje u klasi prof. Amire Voljevice, te srednju Medicinsku školu Sestara milosrdnica smjer  farmaceutski tehničar.  Školovanje je nastavila na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi primadonne vanr.  prof. mr. Sanje Ostić, gdje i sama stječe zvanje magistra solo pjevanja. Prvi put suradnju s orkestrom ostvaruje, sa samo šesnaest godina. Kao koncertni umjetnik pjeva solističke koncerte , mnoge projekte, među kojima treba istaknuti Requieme Maestra D. Filipovića „Dona eis requiem“, „Via Crucis“ i „Galietova Pesan“, Mozartov Requiem „Vesperae solennes“ Pergolesijev „Stabat mater“, Vivaldijeva Gloria , ciklus ljetnih koncerata pod nazivom „Večernji zvon „ ( 2015-2019. godine). Kao solistica pjeva na mnogim kulturnim manifestacijama u državi,  primjerice na  izložbi slika priznatog Vlahe Bukovca, na retrospektivnoj izložbi kipara Kuzme Kovačića, na „Tamburaškoj rapsodiji u Hercegovini“ u čast fra Didaku Buntiću uz orkestar od 100 tamburaša itd…

Monija Jarak Mikulić, mezzosopranistica

Monija  ostvaruje suradnju s priznatim dirigentima kao što su Dragan Filipović, Damir Bunoza, Hari Zlodre, Julio Marić, Robert Homen, Mladen Tarbuk, Filip Pavišic, Davor Markota, Tomislav Sušac,  Igor Tatarević, Domeniko Briški, Alan Bjelinski, Dario Vučić itd. Suradnje ostvaruje  sa Simfonijskim orkestrom iz Mostara, Dubrovnika,  Zagrebačkom filharmonijom, tamburaškim orkestrom Misericordia iz Međugorja, Vojnim orkestrom oružanih snaga BiH, Hrvatskom glazbom Mostar, gudačkim orkestrom Sarajevske filharmonije itd.  U praizvedbi prve hrvatske opere u BiH „Diva Grabovčeva“skladatelja Dragana Filipovića, Monija 15.3.2016 godine „igra“ glavnu ulogu Dive, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka Monija radi kao profesorica u Glazbenoj Školi Ivana Plemenitog Zajca u Mostaru, u kojoj su upečatljivi uspjesi njenih učenika na natjecanjima. Voditeljica je ansambla Laetitia, ženske klape „ Mir „ muške klape „ Concordia“ i mješovite klape„Speranza„iz Međugorja. Monija je članica akademskog zbora Pro musica od 2007 godine i članica je Upravnog odbora HKD Napredak Glavna podružnica Mostar od 2019. godine.

Marijana Pavlović, glasovir

Marijana Pavlović rođena je 15.8.1973. u Travniku. Profesorica klavira i korepetitor svoje glazbeno školovanje započinje u Bugojnu a srednje u Sarajevu u klasi A. Pap i M. Smailović. 1992.upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, klasa prof. Stjepan Radić te diplomira 1996.u klasi Ljubomira Gasparovića. Tijekom školovanja dobitnica je nagrada na mnogim natjecanjima. Kao korepetitor nastupa na brojnim kulturnim manifestacijama: Mostarsko proljeće, Dubrovačko pozno ljeto, Mostarsko kulturno ljeto, Napretkov tjedan kulture 2020., Dani matice u Zagrebu, Didakovi dani, Dani kršćanske kulture Dubrovnik, Pasionska baština, Zagreb (opera “Diva”, Lisinski – Zagreb).  U II. pastirskom pohodu Svetog Oca Ivana Pavla II,2003. Banja Luka svira misu s akademskim zborom “Pro musica” ” i dirigentom D. Filipović.  1998.dobiva mjesto redovitog profesora klavira u glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru. 1998 -2015. vanjski je suradnik (klavir, orgulje, čembalo) Simfonijskog orkestra Mostar s kojim ostvaruje bogatu glazbenu suradnju s mnogim dirigentima (R. Homen, M. Tarbuk, C. Campestrini, H. Zlodre, N. Widjaja, I. Tatarević, F. Krasovac, D. Briški, D. Bunoza, M. Tardue).  1998.stalni je korepetitor akademskog zbora “Pro musica”,voditelj maestro D. Filipović te ostvaruje značajan broj koncerata u zemlji i inozemstvu. Od 2008.radi kao vanjski suradnik i korepetitor na Studiju Glazbene umjetnosti na PMF-u Mostar za puhače, gudače, solo pjevače te stječe zvanje docenta za Komornu glazbu 2012. U pedagoškom radu s učenicima dobitnica je 1.nagrada na državnim natjecanjima.

Jelena Marković-Milićević, violončelo

Jelena Marković-Milićević,  rođena je 1987. god. u Mostaru. Nakon završene srednje Glazbene škole i Opće Gimnazije upisuje studij na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu – smjer violončelo kod prof. Yevgenija Xaviereffa. Pohađala je razne seminare za violončelo u Dubrovniku, Hvaru i Cetinju kod profesora D.Grigoriana, G.Neiva Tavares, D.B.Magdalenić, N. Ruževića I I.Kalmana. Takođej je sudjelovala u majstorskim radionicama od kojih je istaknuta suradnja s Manhattan String Quartetom jednim od vodećih ansambala u SAD-u. Bila je angažirana kao nastavnik violončela u Osnovnoj Muzičkoj školi u Tuzli u kojoj je radila dvije i pol godine. Diplomirala je 2012.god u klasi prof. Yevgenija Xaviereff-a. Nedugo zatim započela je s pedagoškim radom u Glazbenoj školi Ivana pl.Zajca te u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru. Od 2012. angažirana je kao stalni vanjski suradnik Simfonijskog orkestra u Mostaru. Godine 2017. upisala je Master studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Mihovila Karuze te završava u srpnju 2019. god.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar