U Tuzli održana X. sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Tuzli je u prostorijama KŠC-a “Sv. Franjo”, u subotu 30. siječnja 2021. održana X. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“, u kombiniranom formatu tj. uživo i putem web aplikacije Google Meet.

U uvodnom dijelu sjednice nazočne je pozdravio predsjednik Glavne podružnice Tuzla i član Središnje uprave Ivica Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalio se Središnjoj upravi što je odabrala upravo Tuzlu za svoju sjednicu i poželio svima puno uspjeha u radu.

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin imamović je također nazočio u uvodnom dijelu X. Sjednice Središnje uprave HKD Napredak. Gradonačelnik Imamović je između ostalog poželio dobrodošlicu svim članovima Središnje uprave, rekavši kako su dobrodošli kući. Gradonačelnik je također rekao kako je ponosan što je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak dr. sc. Nikola Čiča iz Tuzle, ali i kako je sretan što među nazočnima vidi i počasnog predsjednika Napretka prof. dr. Franju Topića koji je pokazao jednu snagu, ali i ukazao na činjenicu kako je valjalo Društvo obnoviti i učvrstiti, a što je učinjeno talentom i znanjem prof. Topića, te kako se danas može reći da Napredak ima snagu

U svom obraćanju gradonačelnik Jasmin Imamović nazočnima je rekao kako se sjednica održava u Klosterskoj ulici u kojoj je i atelje umjetnika i slikara Ismeta Mujezinovića koji je bio Napretkov stipendist, a kako su stipendije jako važne i kako bi puno bilo i kada bi se Napredak bavio samo stipendijama. Rekao je, također kako je u Tuzli Napredak jedan pozitivni hiperaktivni subjekt društva koji Tuzlu obogaćuje mnoštvom kulturnih sadržaja, onaj kojem Grad malo pomogne, ali kako bez Napretka ne bi bilo ništa. Zahvalio je što Glavna podružnica HKD Napredak Tuzla dovodi u grad umjetnike i znanstvenike. Napomenuo je kako su vremena teška, uslijed pandemije i ekonomske krize, potresa, požara, ali kako se mora pokazati empatija koja je neophodna, te kako je on znajući da postupa po volji građana Tuzle izdvojio 200.000 kn za pomoć Petrinji koja je nastradala u potresu, a što je učinio kako je rekao iz unutarnje potrebe, ali i kako bi bio primjer drugima diljem BiH. Jasmin Imamović je rekao kako bi volio da Središnja uprava dođe u Tuzlu i ljeti, u vrijeme sezone, da vidi i koristi tuzlanske plaže koje su svjetski priznate za inovativno korištenje prirodnog naslijeđa, poželivši i dobrodošlicu na slanu zemlju.

Predsjednik dr. Čiča se zahvalio gradonačelniku Imamoviću na dolasku te zahvalio za svu pomoć tijekom svih ovih godina u radu Napretka u Tuzli, ne samo financijsku, nego i na podršci koja nas motivira da i dalje nastavimo raditi istim tempom.

U radnom dijelu sjednice usvojen je zapisnik s IX. sjednice Središnje uprave, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestiteljica po ovoj točci, Dragana Radić Poljo, voditeljica Stručne službe HKD Napredak istaknula je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Potom je uslijedilo predstavljanje i rasprava o izvješćima o radu svih Povjerenstava za 2020. godinu.

Izvješća Povjerenstva za mlade i stipendije kao i Povjerenstva za gospodarstvo predstavio je dopredsjednik i predsjednik tih Povjerenstava Josip Križanović. Izvješće Povjerenstva za Statut i pravna pitanja predstavio je član Središnje uprave i član tog Povjerenstva Josip Nikolić. Izvješće Povjerenstva za Napretkove udruge, zaklade i klubove predstavio je tajnik Povjerenstva Vlatko Komljenović dok je izvješće Povjerenstva za kulturu, projekte i zahtjeve predstavila tajnica tog Povjerenstva Dragana Radić Poljo. Središnja uprava je predstavljena izvješća primila k znanju.

Dopredsjednik i predsjednik Povjerenstva za stipendije i mlade Josip Križanović je informirao Središnju upravu o raspisanom i objavljenom natječaju za dodjelu stipendija za akademsku 2020./21. godinu te o tome da se aktivno radi na organiziranju izborne skupštine udruge Mladi HKD Napredak.

Dopredsjednik i predsjednik Povjerenstva za podružnice i članstvo Miroslav Landeka je u ime Povjerenstva predložio usvajanje Odluke o raspisivanju natječaja za za dodjelu projektnih sredstava aktivnim podružnicama koje su sastavni dio HKD Napredak za 2021. godinu s ciljem podrške razvoju i širenju kapaciteta podružnica HKD Napredak.

Na sjednici su svim članovima i članicama Središnje uprave uručene nove jedinstvene redizajnirane PVC članske iskaznice usklađene s Knjigom grafičkih standarda HKD Napredak.