U Tuzli održana V. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Sarajevo 10.6.2024.- Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Tuzli je u prostorijama Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo”, u subotu 8. lipnja 2024. godine održana V. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak GP Tuzla, dr. sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Grada Tuzla i dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD NapredakU uvodnom dijelu sjednice nazočne je, u ime domaćina održavanja sjednice Središnje uprave, pozdravio ravnatelj KŠC-a ”Sveti Franjo” don Ante Vrhovac, koji je pozdravio sve nazočne i zaželio im srdačnu dobrodošlicu u prostorije KŠC-a. Ravnatelj Vrhovac istaknuo je kako KŠC ima izuzetnu suradnju s Napretkom, a u prilog tome posebno govori i činjenica kako slike koje su u vlasništvu Napretka krase hodnike KŠC-a. Pohvalio je rad i sve ono što Napredak radi na polju kulture, obrazovanja i stipendiranja kako u Tuzli tako i šire.

Ivan Bandić, generalni konzul RH u Tuzli i don Ante Vrhovac, ravnatelj KŠC-a ”Sveti Franjo” Tuzla

Nazočne je pozdravio i generalni konzul RH u Tuzli mr. sc. Ivan Bandić koji je istaknuo kako je prošlo 10 godina od njegovog imenovanja na funkciju i dolaska u Tuzlu od kada i dijeli ljubav prema tuzlanskom Napretku i svemu onom što Napredak radi na ponos hrvatskog narod, njegujući kulturne, tradicijske i povijesne  vrijednosti. Napredak je dio naljepše priče koja u BiH živi i koja BiH treba, naglasio je konzul Bandić. Posebno zadovoljstvo iskazao je prema suradnji koja u posljednje vrijeme postoji između Napretka i Matice hrvatske.

Gradonačelnik Grada Tuzla dr. sc. Zijad Lugavić je također nazočio u uvodnom dijelu V. sjednice Središnje uprave HKD Napredak. Gradonačelnik Lugavić je, između ostalog, poželio srdačnu dobrodošlicu u Tuzlu svim članicama i članovima Središnje uprave i zahvalio predsjedniku dr. Čiči i predsjedniku tuzlanskog Napretka Ivici Kovačeviću na svemu onom što rade na polju kulture u Tuzli svih ovih godina. Koliki je samo broj kulturnih događaja koje je Napredak organizirao u posljednje vrijeme, među kojima bi  posebno istaknuo Festival klasične glazbe „Franjo Bosanac“ koji je upravo u tijeku i koncert ansambla „Lado“ koji će kroz ples, pjesmu i narodno ruho uljepšati ulice Tuzle, istaknuo je gradonačelnik Lugavić.

U uvodnom dijelu sjednice nazočne je pozdravio i predsjednik Glavne podružnice Tuzla i član Središnje uprave Ivica Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalio se Središnjoj upravi što je odabrala upravo Tuzlu za svoju sjednicu. Zahvalio se Kovačević i gradonačelniku Lugaviću što je uvijek tu za Napredak i što se Napredak na njega može uvijek osloniti.

Predsjednik dr. Čiča zahvalio se ravnatelju Vrhovcu, konzulu Bandiću i gradonačelniku Lugaviću na dolasku i podršci koju iskazuju radu Napretka u Tuzli, koja nas motivira da i dalje nastavimo raditi istim tempom.

U radnom dijelu sjednice usvojen je zapisnik s IV. sjednice Središnje uprave održane 6. travnja u Sarajevu, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestitelj po ovoj točci, Vlatko Komljenović istaknuo je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Na dnevnom redu sjednice Središje uprave našlo se i potvrđivanje Odluke donesene na IV elektreoničkoj sjednice od 29. travnja 2024. godine.

Jedna od točki sjednice bio je i Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Posljedice nestanka Bosanskoga Kraljevstva“ koji će  povodom 600. obljetnice rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić biti održan u Mostaru od 24. do 25. listopada 2024. godine. Izvijestitelj po ovoj točci član Središnje uprave i član Organizacijskog odbora dr. sc. Anto Ivić predstavio je radnu verziju Programa skupa i naglasio kako je većina planiranih zadataka realizirana te kako samo organizacija ide po planiranom tijeku aktivnosti.

Izvješće Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo s prijedlogom odluka i zaključaka predstavio je predsjednik Povjerenstva i dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović. Dopredsjednik Križanović upoznao je nazočne o aktualnom stanju u podružnicama i udrugama koje djeluju unutar HKD Napredak i istaknuo kako je Napredak bogatiji za 250 novih članica i članova. Povjerenstvo je, između ostalo, raspravljalo i o radu Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i predložilo Središnjoj upravi donošenje određenih zaključaka u vezi toga.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka i predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije izvijestio je nazoče o aktivnostima ovog Povjerenstva između dvije sjednice Središnje uprave. U svom obraćanju dopredsjednik Landeka koji je i urednik Napretkovog zidnog kalendara, između ostalog, naglasio je kako je izrada Napretkovog tradicionalnog kalendara u finalnoj fazi te da se može očekivati njegov skorašnji tisak. Također, naglasio je kako uredništvo Godišnjaka u sastavu Barišić, Landeka Kovačević, intenzivno radi na pripremi novog broja Hrvatskog narodnog godišnjaka te da je materijal uglavnom spreman za pripremu za tisak. Osvrnuo se i na nedavno u Sarajevu održani Napretkov svečani uskrsni koncert i Međunarodni sajam knjiga i učila na kojem je Napredak sudjelovao. Landeka je izvijestio nazočne kako je u sunakladi izdavačke kuće Synopsis i HKD Napredak tiskana knjiga “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ autora Željka Ivankovića.

O gospodarskim aktivnostima Društva i prijedlogu mjera za unaprjeđenje poslovanja nazočne je informirao predsjednik Povjerenstva doc. dr. sc. Damir Krešić, dopredsjednik HKD Napredak.

Na sjednici je jednoglasno donesena i Odluka o usvajanju Financijskog izvješća Napredak Futura d.o.o. Zagreb te je usvojen Plan rada Napredak Future za 2024. godinu.