Prijatelji na okupu

U subotu, 8. lipnja 2024. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić u povodu obilježavanja Dana grada Hrvatske Kostajnice posjetilo je Hrvatsku Kostajnicu i PD Djed iz Hrvatske Kostajnice  s kojom ih veže puno zajedničkih akcija.

Još davne 1998. godine neki od današnjih članova i Uprave PD Napredak – Stjepan Planić, tada kako članovi PD Medveščak iz Zagreba trasirali su planinarsku stazu iznad  Hrvatske Kostajnice koja je upravo na njihov prijedlog dobila ime po snimatelju Hrvatske televizije  Gordanu Ledereru, mučki ubijenom na svom radnom i domoljubnom zadatku.  Na mjestu gdje završava planinarska staza danas se nalazi monumentalni spomenik podignut njemu u čast.

Dvije godine kasnije naši planinari ponovno su se okupili na inicijativu Murisa Arnautovića, tadašnjeg ravnatelja Turističke zajednice Hrvatke Kostajnice i priključili u raščišćavanju Starog grada od posljedica rata. Suradnja se gradila i razvijala svih ovih godina kroz zajednička druženja na Kestenijadama u Hrvatskoj Kostajnici, sljemenskim izletima, ali i onda kada je trebalo pomoći u održavanju Ledererove staze ili u raščišćavanju posljedica poplave koja je pogodila Hrvatsku Kostajnicu.

Na poticaj i uz pomoć planinara Napredak – Stjepan Planić obnovljen je rad PD Djed iz Hrvatske Kostajnice, a suradnja i prijateljstvo razvija se i dalje.

Ove subote na Dan Grada Hrvatske Kostajnice prošlo je 25 godina od raščišćavanja prostora unutar zidina Starog Grada. Tom prigodom nekadašnji ravnatelj  turističke zajednice i član PD Djed Muris Arnautović podijelio je zahvalnice PD Napredak – Stjepan Planić  i njegovim članovima koji su najviše doprinijeli  suradnji dvaju društava. To su:Gordana Prpić, Zdenko Milošević, Dragutin Vujić i Mario Milošević  te PD Medveščak iz Zagreba. U ime PD Napredak – Stjepan Planić domaćinima je zahvalila Gordana Prpić koja se posebno angažirala u organizaciji i realizaciji ovog susreta.

Prilikom dolaska u Hrvatsku Kostajnicu planinare Napretka dočekao je kod spomenika Gordanu Ledereru predsjednik PD Djed iz Hrvatske Kostajnice Dejan Kučina sa svojim članovima društva. Nakon planinarske ture i druženja na Djedu „priča je nastavljena“ u okružju Starog Grada gdje je priređen koncert i druženje uz lovački gulaš kojeg su priredili članovi lovačkog društva iz Hrvatske Kostajnice. Dobro druženje i pjesma prije povratka u Zagreb do ponovnog susreta.