Sarajevo: S radom započeo Međunarodni seminar “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava”

Međunarodni seminar pod naslovom “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava” započeo je s radom u petak 14. lipnja u Sarajevu. Organizator seminara je Hrvatsko kulturno društvo Napredak u partnerstvu s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) čije sjedište je u Njemačkoj i uz financijsku potporu Europske unije.

Seminar za cilj, između ostalog, ima potaknuti razvoj novih strategija i pristupa za integraciju marginaliziranih skupina na tržište rada te promicanje raznolikost i inkluzivnost u poslovnom okruženju. Osim domaćina, na seminaru sudjeluju predstavnici sindikalnih, obrazovnih i drugih institucija iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Seminar je otvoren uz pozdravni govor člana Uprave Napretkovog kulturnog centra Zagreb Gorana Štrbca, koji je ujedno bio i moderator.

Goran Štrbac

U uvodnom obraćanju, dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka pozdravio je sve nazočne u ime organizatora, predsjednika HKD Napredak dr. sc. Nikole Čiče i svoje osobno.

Miroslav Landeka

„Posebno mi je drago da vas sve mogu pozdraviti po prvi put u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao domaćini seminara „Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava“.Naglašavam tu činjenicu jer Bosna i Hercegovina, nije članica Europske unije, ali je svih ovih godina upravo kroz Hrvatsko kulturno društvo Napredak, koji je punopravni člana EZA-e, dobila pravo da se po prvi put seminar organizira u Bosni i Hercegovini“, rekao je Landeka.

HKD Napredak je kroz 14 godina punopravnog članstva u EZA-i i 12 godina u suradnji i partnerstvu s EZA-om organizirao različite seminare i tako prakticirao dio benefita koje država Bosna i Hercegovina ima sada priliku zaslužiti i iskoristiti.

Skup su pozdravili i Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Adnan Delić

Ministar Delić prezentirao je zakonsku regulativu i aktivnosti na planu socijalnih politika koje provodi ministarstvo na čijem je čelu kao i Vlada Federacije BiH u cilju poboljšanja socijalnog statusa svih kategorija stanovništva.

Selvedin Šatorović

Predsjednik  saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović u svom je izaganju govorio o aktualnim aktivnostima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, uz poseban naglasak na usvajanje Zakona o minimalnoj plaći.

U radnom dijelu seminara, neke od teme koje će obrađivati sudionici bit će: Jednake mogućnosti – Glavni elementi i nužni preduvjeti za postizanje društvene jednakosti; Kako riješiti problem malih plaća i nesigurnih uvjeta rada za mlade zaposlenike; Mjere za smanjenje socijalnog jaza i uloga sindikata u procesu stvaranja socijalne jednakosti; Važnost obrazovanja i osposobljavanja u procesu stvaranja jednakih mogućnosti; Mjere i strategije za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage; Priljev migranata i migrantska politika-utjecaj na tržište rada.

Prvu temu seminara “Jednake mogućnosti-Glavni elementi i nužni preduvjeti za postizanje društvene jednakosti” otvorila je pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH Ljiljana Jurak koja je izrazila zadovoljstvo izborom tema za ovaj Seminar, koje će omogućiti da se aktualiziraju najznačajnija pitanja i izazovi u području rada, posebno u svjetlu eurointegracijskih procesa Bosne i Hercegovine, te svakako u svjetlu suvremenih procesa i izazova 21. stoljeća sa kojima se suočavamo.

Ljiljana Jurak

“Pravo na rad kao jedno od temeljnih ljudskih prava utvrđeno je, između ostalog, u brojnim međunarodnim dokumentima u području ljudskih prava. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će nastaviti podržavati tekuće reforme u području rada i zapošljavanja u oba entiteta Bosne i Hercegovine, posebno one koje se u izradi vode zajedničkim ciljevima koji su definirani procesom EU integracija”, naglasila je Jurak.

Pored navedenih svoja izlaganja, prvog dana seminara, predstavit će i izlagači: Piergiorgio Sciacqua, ko-predsjedavajući Europskog centra za radnička pitanja (EZA), Marko Turk, viši znanstveni suradnik u Institutu za migracije i narodnosti, Mario Nenadić,  direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, Simona Prijaković, znanstvena suradnica na Institutu za javne financije, Hrvatska, Davorka Topić Stipić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine, Mirzet Pozderović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, Ivana Mihajlović, samostalna savjetnica za pravna pitanja Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Giancarlo Moretti, član Nacionalnog predsjedništva Pokreta kršćanskih radnika (MCL), Italija, Miroslav Valenta, voditelj projekata pri Caritasu Bosne i Hercegovine, Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra “Sv. Pavao”, Zenica i član Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD Napredak), Vjeran Bušelić, voditelj Centra za karijerno savjetovanje Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko-obrtničke komore Crne Gore.

Otvorenju seminara nazočili su, između ostalih, prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Ivan Barbalić, ravnatelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH, savjetnica federalne ministrice kulture i športa Anita Vlašić i brojni drugi.

Seminar koji se bavi razmjenom ideja, najboljih praksi i uspješnih mjera za rješavanje problema nezaposlenosti mladih i problema zapošljavanja starijih radnika i izbjeglica će osim danas nastaviti s radom i sutra u subotu 15. lipnja kada će svoja izlaganja na teme: Mjere i strategije za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage i Priljev migranata i migrantska politika-utjecaj na tržište rada predstaviti: Hatidža Jahić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, Anesa Ališić, članica Udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina (BWBH)”, Erna Lučić, izvanredna profesorica na Katedri za socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli, Miroslav Landeka, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak (HKD Napredak), Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena suradnica u Institutu za turizam, Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg, Njemačka i Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

HKD Napredak je punopravni član EZA-e od 2010. godine, te od 2012. u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare. EZA je mreža 70 radničke organizacije iz 29 europskih zemalja a temelji se na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti.

Sudionici prvog dana seminara EZA-e u Sarajevu 14.06.2024. godine