U sklopu projekta Napredovao bih, Zagrebački salonski ansambl poveo publiku na romantično glazbeno putovanje

Dana, 14.02.2022. godine, povodom Valentinova, u sklopu projekta Napredovao bih, kojeg provodi Napretkov kulturni centar s partnerom Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja BIH održana je prva glazbena večer, na kojoj je nastupio Zagrebački salonski ansambl.

Dobrodošlicu na glazbenu večer prisutnima ispred domaćina poželio je Goran Štrbac, član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra, Ismet Efendić, koordinator projekta i Blaženka Krajina, voditeljica projekta. Prisutne su upoznali da se ova glazbena večer provodi u sklopu projekta Napredovao bih koji je sufinanciran od Europskog socijalnog fonda 406.533,75 kuna (85%) i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske 71.741,25 kuna (15%) u ukupnom iznosu od 478.275,00 kuna, te da projekt traje od je od 24.prosinca 2021. do 24. ožujka 2023. Istaknuli su kako je ovaj projekt nastavak dugogodišnje suradnje Napretkovog kulturnog centra i Udruge Ja bih. Osim glazbenih večeri kroz projekt se organiziraju večeri kvizova znanja.

Glazbenom večeri Što je ljubav? Zagrebačkog salonskog ansambla započele su glazbene večeri u sklopu projekta. Publika je bila u prilici uživati u izvedbama Zagrebačkog salonskog ansambla, koji je svojim izvedbama unio ljubav i romansu i ovu večer svima prisutnima učinio posebnom.

Zagrebački salonski ansambl djeluje punih deset godina, a nastao je po uzoru na salonske ansamble tipične za europske gradove u 19. i početkom 20. stoljeća. Dotadašnja moda aristokracije proširila se na salone bogatih obitelji i glazbenih mecena. U svim društveno važnijim obiteljima održavale su se zabave uz obavezno sudjelovanje.

Ansambl čine akademski muzičari i muziciraju sa zajedničkim ciljem približavanja klasične glazbe što većem broju posjetitelja. Večeras su nastupili u sastavu: Ružica Gačić, sopran; Martina Drakulić, violina; Lara Silvestri Valdevit, violina; Lovro Kovačević, violončelo; Katarina Horvat Dobrić, flauta i Tomislav Babić, klarinet te primjerenim i prigodnim odabirom programa umjetnička voditeljica Lara Silvestri Valdevit svakim nastupom Ansambla nastoji dotaknuti svačije srce u publici, te stvoriti atmosferu u kojoj nitko ne ostaje ravnodušan.

Tako su i ovu Večer zaljubljenih publiku poveli na glazbeno putovanje romantičnog ugođaja s vrhunskim izvedbama skladbi i pjesama ljubavne tematike kojima su publici glazbom pokušali dočarati Što je ljubav? Po reakcijama publike kao i osmijesima koje su izmamili na njihovim licima nema sumnje da su i uspjeli.

Nakon koncerta druženje se nastavilo opuštenoj atmosferi uz čašicu razgovora.