Izložba slika Tomislava Ostoje

METARFOZA a

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe slika EROS I THANATOS, akademskog kipara Tomislava Ostoje koje će se održati u srijedu, 16. veljače 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Tomislav Ostoja (Split, 1931.) svojim osebujnim i impresivnim kiparskim opusom čvrsto je ukotvljen u tijek moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Likovna kritika uvijek je visoko valorizirala njegovo djelo prezentirano na velikim izložbama u reprezentativnim prostorima, primjerice u Zagrebu (Umjetnički paviljon, Muzej za unjetnost i obrt, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Klovićevi dvori…..) te nizu drugih gradova u zemlji i inozemstvu. O njegovom radu objavljene su i likovne monografije iz pera Stanka Špoljarića i Danijela Žabčića.

Ostoja je također u hrvatskoj javnosti percipiran kao autor velikog broja javnih spomenika od kojih posebnu pažnju plijene, od širokog puka i likovnih znalaca posvojena ostvarenja posvećena stradanju Vukovara. Ostoja je obogatio kulturnu ponudu Zagreba velikom donacijom gradu svojih umjetnina iz svih stvaralačkih faza, smještene u skladnom galerijskom postavu u doniranom prostoru njegova doma na Gornjem gradu, u Opatičkoj 6.

Izložba je postavljena u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 i može se pogledati svakog radnog dana od 17. veljače do 9. ožujka 2022. godine u vremenu od 10 do 17 sati.