U Zagrebu otvorena izložba slika Tomislava Ostoje

Večeras, 16. veljače 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu svečano je otvorena izložba slika EROS I THANATOS, akademskog kipara Tomislava Ostoje i jednog od doajena hrvatskog kiparstva.

U godina u kojoj HKD Napredak obilježava 120 godina svog osnutka s ponosom je organizirao izložbu s djelima Tomislava Ostoje koji je na svom životnom putu ostavio više od dvadeset djela u javnim prostorima diljem Hrvatske među kojima su svakako najdojmljiviji spomenik Silviju Strahimiru Kranječeviću u Zagrebu te Spomenik žrtvama Domovinskog rata na groblju u Vukovaru.

Sve prisutne u ime organizatora izložbe, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, pozdravio je njegov dopredsjednik prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić. U svom govoru Vikić-Topić je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe, a posebno umjetniku koji je svojim izloženim djelima dao poseban značaj Napretku u obilježavanju svog jubileja.

Iako zbog poodmakle dobi i otežanog kretanja nije moga biti nazočan otvorenju izložbe, umjetnik je o svim detaljima i pripremama za izložbu bio upoznat preko svojih dugogodišnjih suradnika dizajnera Damira Barešića i Josipa Kovačića.

Barišić je u ime Tomislava Ostoje i svoje osobno zahvalio Napretku što je organizirao ovu izložbu čime je jednim dijelom ispunio i želju umjetnika da još jednom, za svoga života, napravi izložbe u Zagrebu, gdje je proveo najveći dio svog vremena, Vukovaru i rodnom Splitu. Napredak je prva postaja na tom putu.

O izložbu i Ostojinom radu, govorio je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i čovjek koji ga je godinama pratio kroz njegov umjetnički izričaj.

Svojim osebujnim i impresivnim kiparskim opusom Ostoja je čvrsto ukotvljen u tijek moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Likovna kritika uvijek je visoko valorizirala njegovo djelo prezentirano na velikim izložbama u reprezentativnim prostorima, primjerice u Zagrebu (Umjetnički paviljon, Muzej za umjetnost i obrt, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Klovićevi dvori…..) te nizu drugih gradova u zemlji i inozemstvu. O njegovom radu objavljene su i likovne monografije iz pera Stanka Špoljarića i Danijela Žabčića. Ostoja je također u hrvatskoj javnosti percipiran kao autor velikog broja javnih spomenika od kojih posebnu pažnju plijene, od širokog puka i likovnih znalaca posvojena ostvarenja posvećena stradanju Vukovara. Ostoja je obogatio kulturnu ponudu velikom donacijom svojih umjetnina Gradu Zagreb“, rekao je Špoljarić u svom izlaganju.

Izložba je postavljena u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 i može se pogledati svakog radnog dana od 17. veljače do 9. ožujka 2022. godine u vremenu od 10 do 17 sati.