U Sarajevu potpisani ugovori o stipendiranju sa stipendistima HKD Napredak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u subotu 5. ožujka je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu potpisalo ugovore sa dijelom dobitnika ovogodišnjih stipendija i potpora, i to 26 studentica i studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Napretkova Fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ za akademsku 2021./22. godinu. U narednom razdoblju potpisivanje ugovora s ostalim dobitnicima stipendija i potpora će biti upriličeno u Mostaru i Zagrebu.

Stipendija za studente prve godine studija iznosi 1.000,00 KM za godinu dana, a za studente viših godina studija 2.000,00 KM za godinu dana dok za poslijediplomske studije stipendija iznosi 3.000,00 KM za godinu dana. Iznos potpore za godinu dana je 1.000,00 KM.

Stipendija iz Podfonda Irene Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili za studente koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji iznosi 2.000,00 KM za godinu dana.

Stipendiste je u ime Društva prvo pozdravio dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za mlade i stipendije Josip Križanović, koji je u svom obraćanju istaknuo kako je Napredak od svoje obnove pa do danas osigurao više od 3000 stipendija.

Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak

“Biti Napretkov stipendista je velika čast, i od vas se očekuje da doprinosite ne samo Napretkovim podružnicama kojim pripadate nego i lokalnim zajednicama iz kojih dolazite”, naglasio je Križanović.
Nazočne je pozdravio i predsjednik Udruge Mladi HKD Napredak Franjo Leovac koji je istaknuo kako je i sam bio stipendista Napretkove bečke podružnice u dva navrata te pozvao stipendiste da se uključe u rad Udruge Mladi HKD Napredak.

Franjo Leovac, predsjednik Udruge Mladi HKD Napredak

“Očekujem da se svi aktivirate i date svoj doprinos ne samo u Napretkovim podružnicama nego i u Udruzi Mladi HKD Napredak”, rekao je Leovac.

Dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, također je pozdravio stipendiste i izrazio zadovoljstvo što je Napredak i ove godine u prilici dati potporu mladim, nadarenim i uspješnim ljudima.
“I ja sam se davne 1992. godine uključio u rad Napretka i bio Napretkov stipendista. Dobijanjem Napretkove stipendije postajete dijelom velike Napretkove obitelji”, istaknuo je predsjednik dr. Čiča.

Prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD Napredak

Stipendiste je pozdravio i čestitao im na dobijanju Napretkovih stipendija te poželio puno uspjeha u daljnjem školovanju i počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.
Moderatorica cijelog događaja bila ja Ivana Lukić, tajnik HKD Napredak.

Ivana Lukić, tajnik HKD Napredak

U akademskoj 2021./22. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 91 studenticu i studenta. Ukupno je za stipendije i potpore izdvojeno 126.000,00 KM.
Podsjetimo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je utemeljeno davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.
Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.
Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3000 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.
Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.